Деякі українці мають бути готові до скорочення пенсії наполовину - роз'яснення від Мін'юсту

Деяким українцям можуть відчутно скоротити пенсію. На це є певні причини. Скорочення пенсії може становити до 50%. Тобто пенсіонер зможе отримувати лише половину своєї місячної виплати. Йдеться про боржників, які мають непогашені борги, і стосовно яких є виконавче провадження щодо стягнення цих боргів, передають Патріоти України.

В яких випадках стягненню підлягає частина пенсії, і скільки грошей можуть забрати зі щомісячної виплати, дали роз'яснення в Мін'юсті.

В яких випадках стягнення боргу здійснюється з доходів боржника?

Перш за все треба відзначити, що стягненню підлягають будь-які доходи боржника: пенсії, зарплати, стипендії та інші.

Частину щомісячних виплат стягують у тому випаду, якщо у боржника немає коштів на рахунках, або якщо він не має майна, яке могло би піти на виплату боргу. У цьому випадку виконавче провадження може бути застосовано до щомісячних виплат.

Скорочення пенсії, так само як і зарплати та інших доходів, не може встановлюватись довільно. Воно має чітко визначені законом відсотки, які й вираховуються зі щомісячних виплат. Зазвичай більше ніж наполовину щомісячну виплату не можуть скоротити. Причому це стосується і тих випадків, коли стягнення здійснюється на основі кількох проваджень. Все одно, більше ніж половину пенсії (зарплати) у людини забрати не мають права.

“Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 % заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі у разі відрахування за кількома виконавчими документами”, – повідомили в Мін’юсті.

Зокрема, пенсію скоротять наполовину у таких випадках:

  • якщо пенсіонер завинив аліменти;
  • якщо судом призначено відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій;
  • якщо пенсіонер має відкодувати збиток, заподіяний каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку зі смертю потерпілого;
  • на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

У решті випадків мають право стягувати щомісячно з пенсії не більше 20%. Аналогічно відбуваються і стягнення із зарплати. Однак прес-служба Мін'юсту зазначає, що в окремих випадках стягнення з виплати може становити до 70%.

"Це обмеження (у 50%) не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. У таких випадках розмір відрахувань із заробітної плати не може перевищувати 70%”, – йдеться у роз’ясненні

В ЄС кинули виклик Visa та Mastercard, створивши нову велику платіжну систему: Що відомо

субота, 28 вересень 2024, 17:37

У Європейському Союзі розробили власну платіжну систему, яка покликана замінити розробки фінансових компаній Visa та Mastercard. Проект Wero створили за підтримки 16 великих банків та платіжних компаній, включаючи BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldlin...

Українцям перерахують пенсії: Стали відомі деталі масштабної реформи

субота, 28 вересень 2024, 17:25

В Україні до кінця 2024 року мають ухвалити масштабну пенсійну реформу. В результаті мають збільшити пенсії тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок, передають Патріоти України. Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді розповіла м...