Деяким українцям відмовляють у відпустці та виплаті лікарняних: Названо причини

Роботодавці можуть не відпускати працівників у відпустку у період воєнного стану. Однак за умови, що відразу після його відміни працівник зможе скористатися відпочинком, який йому належить. Про це повідомив голова адвокатського об'єднання "Кравець та партнери" Ростислав Кравець, передають Патріоти України.

Зазначено, що Верховна Рада внесла зміни до відповідного закону, за яким відпустку можуть не надати навіть у заздалегідь узгоджений термін. Це залежить від керівника підприємства, проте стосується всіх сфер діяльності.

Керівник профспілки "Український незалежний фонд юристів" уточнив, що у мирний час якщо працівника не відпускають у заплановану відпустку, він може стягнути матеріальну та моральну шкоду у розмірі вартості оплачених путівок або оплачуваної відпустки. При неофіційному працевлаштуванні не можна розраховувати будь-які трудові гарантії.

Період відпустки залежить від професії, але стандартно працевлаштованим українцям надають 24 дні оплачуваної відпустки. Проте під час воєнного стану принцип роботи деяких сфер діяльності зазнали змін.

Роботодавець може відмовити у виплаті лікарняних, якщо листок непрацездатності не зареєстрований чи оформлений неналежним чином. У такому разі відсутність українця на робочому місці вважатиметься прогулом. Виплата лікарняних здійснюється на підставі документів, які містяться у відповідній базі даних.

Якщо роботодавець не сплачує лікарняні, слід звернутися до нього з письмовою вимогою. За відсутності адекватної відповіді треба звертатися до суду за додатковими стягненнями виплат.

Війна не завада? В Україні побільшало офіційних мільйонерів

середа, 1 травень 2024, 18:30

В Україні завершилася кампанія декларування доходів громадян за 2023 рік – згідно з її результатами, кількість офіційних мільйонерів збільшилась на 1,2 тис. і становить 10,7 тис. осіб. Про це у себе в Telegram повідомив голова парламентського комітету ...

Виплати українським біженцям у Польщі можуть скасувати: Чого очікувати далі

середа, 1 травень 2024, 16:30

Уряд Польщі ухвалив проєкт змін до закону про допомогу українським біженцям, зокрема прив’язування соціальних виплат до навчання українських дітей у польських школах. Цей законопроєкт також передбачає законність перебування громадян України, яким присв...