Деяким українцям зробили перерахунок пенсій із квітня, проте нові виплати вони отримають не одразу

У березні відбулася велика індексація пенсій для українців. Підвищені виплати отримали понад 10 мільйонів громадян похилого віку. При цьому працюючим пенсіонерам перерахунок пенсій зроблять у квітні. Однак підвищені виплати вони отримають на кілька місяців пізніше, передають Патріоти України.

Чому підвищені виплати прийдуть зі зсувом у часі, розповіли у Пенсійному фонді України. Працюючим пенсіонерам в Україні що два роки належить перерахунок виплат. Його здійснюють у тому випадку, якщо від часу останнього перерахунку або від часу призначення пенсії минуло не менше 24 місяців.

При цьому зовсім не обов'язково, щоби приріст страхового стажу також становив 24 місяці. Він може бути меншим. Пенсію перерахують з урахуванням цілих місяців страхового стажу, які додалися до того стажу, що вже був у пенсіонера.

При цьому деяким пенсіонерам перераховують пенсію тільки з урахуванням страхового стажу, що змінився, а деяким при перерахунку також можуть брати до уваги і нову зарплату. Але зарплату враховують лише в тому разі, якщо вона вища за ту, з якою пенсіонеру робили попередній розрахунок пенсії. Та в будь-якому з цих випадків нова пенсія буде вищою за колишню.

Формально вона має бути вищою вже з квітня. Але так не виходить через те, що роботодавці здають звіти за 1 квартал року до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування до 10 травня. Тому фактично перерахувати пенсії можна лише після 10 травня, а розпочати виплачувати нові пенсії – лише з червня.

Таким чином, пенсіонери, що працюють, почнуть отримувати підвищені пенсії тільки в червні. Але оскільки формально пенсії перераховують із квітня, то в червні-липні, крім оновлених пенсій, їм ще виплатять і різницю, яку недоплатили у квітні і травні

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...