Дехто плекає скромні надії: Очікування бізнесу щодо макроекономічної ситуації в Україні покращилися

Компанії сподіваються на загальне зростання, в тому числі за рахунок зовнішнього ринку.

Як свідчить опитування НБУ про бізнес-очікування підприємств, оцінки підприємствами власного економічного зростання значно покращилися. Однак очікування щодо інфляції залишаються вище середнього, зазначають Патріоти України.

У 3 кварталі 2020 року НБУ провів опитування серед підприємств про індекс ділових очікувань. Згідно з результатами, показники ще не досягли значень до карантину, але вже перетнули середню оцінку, що говорить про баланс позитивних і негативних думок. Експерти вважають, що підвищення очікувань відбулося завдяки зростанню продажів власного виробництва, інвестицій в техніку та обладнання.
Хоча більшість компаній готові до скорочення обсягів продукції протягом найближчого року, очікування менш песимістичні, ніж за результатами опитування за 2 квартал цього року від НБУ. Останнє опитування демонструє збереження інфляційних очікувань, а саме, зростання цін. Crezu, сервіс з видачі кредитів онлайн на карту в Україні, прогнозує, що в найближчі 12 місяців на українців чекає зростання споживчих цін до 7%, а інфляція буде на рівні від 7.6% до 10% в річному численні.
Crezu виділяє дві найважливіші фактори, що впливають на рівень інфляції:
- слабкість національної валюти;
- збільшення витрат виробництва.
Зростання витрат на виробництво обумовлюється не тільки інфляцією, а й зростанням кредитного боргу перед банками. Хоча були введені кредитні канікули, запущена програма легких кредитів для бізнесу під 5, 7 і 9%, багато компаній закрилися або знаходяться в тяжкому фінансовому становищі. У споживчому секторі зменшилася кількість видаваних банками кредитів через підвищення ризиків, при цьому МФО активно видають гроші до зарплати.
На думку підприємств, у 2021 році гривню чекає нове ослаблення. Згідно з опитуванням НБУ, середнє прогнозоване значення гривні через 12 місяців - 28.99 за долар США. Більше 60% компаній бачать обмінне значення на рівні від 28.01 до 30 грн. за долар США.
Незважаючи на очікування в скороченні послуг в Україні, щодо власного бізнесу підприємства більш оптимістичні. Компанії сподіваються на загальне зростання, в тому числі за рахунок зовнішнього ринку. Опитування показує, що оптимізм зберігається у всіх секторах економіки за винятком водо- і енергопостачання.

Також покращилися очікування по інвестиційній активності. Кожна 5-а компанія готова збільшити витрати на інвестиції, в першу чергу на обладнання, автомобільну техніку. При цьому компанії мають намір скоротити штат співробітників. Лише 10.2% з опитуваних планують взяти на роботу нових співробітників протягом наступних 12 місяців.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

Готують варіанти: Cтало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...