Депутати готують підвищення зарплати в Україні - мінімалка 9000 гривень може стати реальністю

Приймаючи бюджет на 2023 рік, депутати "заморозили" мінімальну зарплату. Було вирішено залишити її на рівні попереднього року. Але, як стало відомо, ситуація може змінитися на краще, і підвищення зарплати таки може відбутися. При цьому вже восени мінімалка може зрости до 9000 гривень. Такі плани втіляться, якщо Верховна Рада проголосує законопроект № 8431, зареєстрований групою народних депутатів, передають Патріоти України.

На сьогодні мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень. Таку мінімалку було встановлено в жовтні 2022 року, і при формуванні та затвердженні бюджету на 2023 рік було вирішено залишити її без змін. Причини – скрутне фінансове становище держави. Адже через війну, на жаль, багато підприємств були змушені згорнути свою діяльність. Крім того, Верховна Рада дала низку преференцій бізнесу, дозволивши платити менші податки, а декого й взагалі звільнила від податків.

Водночас, видатки на армію зросли в багато разів. Торік місячний фонд фінансування ВСУ дорівнював річному обсягу, що був до війни. Цьогоріч він, звісно, не став меншим, адже до видатків на армію додалися ще й виплати сім'ям загиблих, а також фінансування пільг, які отримали учасники бойових дій та їхні сім'ї. Тому було вирішено на 2023 рік "заморозити" розмір мінімалки, а відтак і взагалі підвищення зарплати в країні, до ліпших часів.Але тепер, схоже, депутати побачили "світло в кінці тунелю" та внесли на розгляд законопроект щодо підвищення мінімалки.

Що передбачає законопроект №8431?

Ініціатори законопроекту пропонують підвищувати мінімалку поступово, в три етапи:

  • перший етап (з 1 квітня) – підвищення мінімалки до 7370 грн;
  • другий етап (з 1 липня) – мінімалка має становити 8107 грн;
  • третій етап (з 1 жовтня) – підвищення до 8918 грн.

Таким чином, мінімалка 9000 гривень може стати реальністю вже цьогоріч. У пояснювальній записці до законопроекту його ініціатори зазначають, що фактичний прожитковий мінімум для осіб працездатного віку значно вищий за мінімальну зарплату. Так, встановлена в жовтні мінімалка 6700 гривень становить лише 88,9% від фактичного ПМ. А з урахуванням інфляції у 2023 році прожитковий мінімум становитиме 8962 гривні. Таким чином, мінімалка опуститься лише до 75% від ПМ.

"У порушення статті 22 Конституції України Законами України про Державний бюджет України в останні роки затверджено розмір мінімальної заробітної плати нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб", - зазначають у пояснювальній записці.

Отже, мінімальну зарплату слід підвищувати у відповідності до вимог Конституції, наголошують автори законопроекту. З огляду на те, що перший етап підвищення заплановано вже з 1 квітня, Рада не може довго зволікати із розглядом цього законопроекту. Втім, чи проголосує за нього парламентська більшість, невідомо, адже ініціаторами законопроекту виступили Юлія Тимошенко та ще два депутати від "Батьківщини".

Отже, незважаючи на зовнішню привабливість такого законопроекту, в Раді може забракнути голосів для підтримки ініціативи, висунутої опозицією. Та й економічного підґрунтя для втілення цієї законодавчої ініціативи може не бути.

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...