Дерева в Ізраїлі вже відправляють СМС, коли настає час поливати (відео)

Ізраїль - країна для сільського господарства не найкраща, суцільна пустеля. Дуже мало води, без якої не виростиш навіть травинку. Фермери платять за воду великі гроші, звідси і висока.

"Ізраїль - один з лідерів в світовому сільському господарстві. Маленька країна з важким пустельним кліматом виробляє таку кількість сільгосппродукції, що вистачає і собі і на експорт, повідомляє Youtube канал« Хабар 24 »", передають Патріоти України.
Втім, місцеві фермери кажуть - не все так просто.

Особлива гордість Рані - це гранати. Якихось неправдоподібних розмірів, по півтора кілограма кожен. Зараз якраз сезон збору. Працівники упаковують плоди, один до одного - велика частина продукції піде на експорт, в Європу, Росію і Америку.

Рані - фермер з півстолітнім стажем, знає про сільське господарство все. І найкраще розуміє, наскільки це важка праця.
Рані Барнес, фермер:
- Це в хайтек можна щось винайти, відкрити компанію де-небудь в Сінгапурі, орендувати офіс з комп'ютерами і працювати собі на втіху. У сільському господарстві не так - посадив дерево і все, нікуди від нього не заїдеш. Я знаю свої угіддя як п'ять пальців, кожен кущ і кожне дерево.
Ізраїль - країна для сільського господарства не найкраща, суцільна пустеля. Дуже мало води, без якої не виростиш навіть травинку. Фермери платять за воду великі гроші, звідси і висока ціна на їхню продукцію. Проте, сільськогосподарський експорт зростає з кожним роком - той же Рані виробляє приблизно 10 тисяч тонн фруктів і овочів щорічно. Багато використовується новітніх досягнень - крапельний полив або комп'ютерний контроль вологості. Це коли дерево через спеціальний прилад відправляє смс про необхідність поливу.
Рані Барнес, фермер:
- Дуже серйозна проблема з робочою силою. Її просто немає. Ізраїльтяни не хочуть працювати в сільському господарстві. Палестинців можна наймати, але мало, раніше набирали з Гази, зараз вона закрита. Привозимо працівників з Таїланду. І тут є одна дивина - за своїх робочих я плачу окремий податок - сто тисяч доларів щорічно. Ще відраховую їм пенсійні, хоча це взагалі абсурд. Вони ж не будуть отримувати тут пенсію. Держава не допомагає, скаржиться фермер, так хоча б не завадило.
Дуже серйозна проблема - забюрократизованість і явно надлишкова регуляція. А ще - стрімке старіння фермерів - молоді не хочуть займатися сільським господарством, а комп'ютерну програму, як любить жартувати Рані, на хліб не намажеш. Він багато буває в Європі у справах і каже, що там набагато простіше - менші податки і набагато простіше з бюрократією.


Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...