Держборг України перевищив два трильйони гривень

Коливання на валютному ринку в травні були мінімальними, відповідно, їх вплив на стан державного боргу був незначним.

Державний і гарантований державою борг України за травень цього року в еквіваленті у національній валюті зріс на 0,59% - до 2,209 трильйона гривень, а в еквіваленті в іноземній валюті зріс на 0,83% - до 82,12 мільярда доларів. Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів України, передають Патріоти України.

Зазначається, що коливання на валютному ринку в травні були мінімальними, відповідно, їх вплив на стан державного боргу був незначним. За даними НБУ, гривня стосовно долара США зміцнився на 0,3%.

"Активність інвесторів на внутрішньому ринку капіталу відновлюється. У травні Міністерство фінансів успішно провів всі чотири запланованих аукціони з розміщення ОВДП, за підсумками яких до державного бюджету було залучено 51,6 мільярда гривень. За результатами аукціонів у травні був притягнутий рекордний обсяг фінансових ресурсів у національній валюті - 41,8 мільярда гривень", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що на тлі зростання попиту і стабілізації економічної ситуації середньозважена дохідність за ОВДП зменшилася, в тому числі по тримісячних ОВДП - з 11,26% на початку травня до 10,19% на кінець місяця. Скорочення ставок за шестимісячними ОВДП становило 95 базисних пунктів - до 10,33% річних.

У звітному періоді інвесторам лише одного разу пропонувалися номіновані в іноземній валюті облігації. За підсумками аукціону, який відбувся 19 травня, від розміщення шестимісячних облігацій було залучено 368,8 мільйона доларів США (еквівалент 9,8 мільярда гривень).

Повідомляється, що в травні Міністерство фінансів погасило другий випуск облігацій зовнішньої державної позики під гарантію США. Загальна сума платежу становила понад 1 мільярд доларів.

"Завдяки проведеним у 2017 році репрофайлінгу ОВДП, що знаходяться у портфелі Національного банку, на ОВДП, прив'язані до інфляції, Мінфін істотно заощаджує на обслуговуванні цих ОВДП. Так, ставка купона за облігаціями, що перебувають у портфелі НБУ на загальну суму 145,2 мільярда гривень, у звітному періоді становила 4,5% річних, у порівнянні зі ставкою 12,6%, яка була до репрофайлінгу", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загалом за звітний період витрати на погашення державного боргу становили 43,2 мільярда гривень, а на обслуговування - 12,7 мільярда гривень.

Удари по російських НПЗ мали ефект: Росстат зафіксував обвал виробництва бензину

четвер, 28 березень 2024, 10:30

Після серії ударів по російських нафтопереробних заводах, що паралізували роботу великих підприємств "Роснефти" і "Лукойлу", випуск автомобільного бензину в країні впав на 7,4%. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. Згідно з д...

В Україні пенсії перерахують за кілька днів: Кому підвищать на 520 грн

четвер, 28 березень 2024, 8:25

В Україні підвищать частину пенсій з 1 квітня. Максимальний розмір надбавки становитиме 520 грн. Йдеться про пенсіонерів у віці 65 років зі стажем не менш ніж 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.Про це йдеться в публікації видання "На пенсії",...