"Діють непрофесійно. Долар може перевалити за 30 грн": Економіст розповів про велику помилку НБУ

Експерт також звернув увагу на те, що уряд не проводить політику регулювання цін і забезпечення необхідних для боротьби з коронавірусом засобів елементарної гігієни.

На сьогоднішній день Національний банк України діє не зовсім адекватно, намагаючись підтримати курс гривні. Про це в коментарі заявив екс-заступник голови правління НБУ, фінансист, економіст Олександр Савченко, передають Патріоти України.

За його словами, на сьогоднішній день курс гривні має тенденцію до зменшення, однак на тлі цього НБУ витрачає мільйон доларів на утримання курсу.

“І у мене є одне пояснення для того, щоб дати можливість міжнародним спекулянтам вивести за вигідним для них курсом. Набагато краще було б відразу дати ринку можливість опустити гривню до 26,5, навіть може до 27. І заощадити мільярд, а потім вже думати про новий курс рівноваги. Як на мене, це він і є курс рівноваги – 26,5-27. Щодо облікової ставки, звичайно, вона завищена. Тобто інфляція поки що була за останні 12 місяців 3%, облікова ставка 10%, ось її зменшили на один процентний пункт, але ніхто так не зменшує. Як на мене, потрібно було зменшити до 8”, – говорить Савченко.

Економіст також звернув увагу на те, що уряд не проводить політику регулювання цін і забезпечення необхідних для боротьби з коронавірусом засобів елементарної гігієни. Савченко підкреслив, що Кабмін повинен негайно провести тендери, держзамовлення і регулювання цін на такі засоби, тому що зараз ціни на зазначену продукцію багаторазово завищені.

Серед позитивних факторів, здатних вплинути на курс валюти, Савченко назвав ціни на нафту і газ, завдяки яким Україна зможе заощадити кілька мільярдів.

“Але найбільший несприятливий фактор у нас – це вихід спекулянтів. Тому що на відміну від 2008 року наші компанії і наші банки не закредитовані валютними кредитами. Тобто у нас зв’язок із зовнішнім ринком зробив сам своїми руками Нацбанк. Це крайній рівень непрофесіоналізму. Разом з Мінфіном, звичайно, вони разом це чудили. А так немає таких великих причин для девальвації. Тобто якщо вирішити проблему з цими ОВДП, то залишиться, звичайно, там варіанти Яресько не актуальні. Тому що великих темпів зростання не буде. Все буде залежати від економічної політики. Якщо вона буде професійною, то, думаю, що курс за 30 може зайти. Якщо не професійної, то все може бути. Ми до цього звикли”, – резюмував він.
Джерело: InfoResist

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...

Частині українців стаж враховуватимуть по-новому: Які нюанси варто знати всім

субота, 4 травень 2024, 21:25

25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт № 9453, який містить як позитивні зміни, так і ті, що ускладнять життя багатьом і нинішнім, і майбутнім пенсіонерам. Про це говорить у новому відео на Youtube-каналі «На пенсії» експерт Сергій ...