Долар по 40: Експерти попередили про "чорного лебедя", через якого американська валюта подорожчає до гривні

До знецінення готівкової гривні може привести планова девальвація нацвалюти. Влітку 2023 курс долар в Україні за прогнозами продовжить дешевшати, при цьому гривня - зміцнюватися. Ця тенденція буде актуальною, але для цього є умови. Розглянемо від чого залежатиме вартість іноземної валюти.

Попит на валюту може зрости

Олена Коробкова, голова ради НАБУ, вважає, що вже з липня на валютний ринок може негативно вплинути повернення до довоєнної системи оподаткування пального. Тобто, автоматично збільшиться імпорт цієї продукції в Україну за "старими" цінами, що активізує попит на валюту. В результаті курс може зрости до 38 – 40 гривень.

Хоча Борис Кушнірук, економічний експерт, упевнений, що попит на валюту навпаки скоротиться: «Все пальне ми імпортуємо. Якщо воно внаслідок оподаткування зросте у ціні, попит нею може скоротитися. Відповідно, попит на валюту, необхідну для придбання нафтопродукту, також скоротиться».

Нацбанк може виконати обіцянку МВФ

Долар почне дорожчати, якщо Нацбанк таки відпустить курс згідно з домовленостями з МВФ.

«Коли вони кажуть, що потрібне вільне ціноутворення на долар, це потрібно здійснювати в нормальних умовах. Нині ж в Україні експорт удвічі менший за імпорт, а всю різницю закриває НБУ. Тобто ринку немає. А у нас є один гравець, у цьому випадку Нацбанк, який і все визначатиме», - каже один із експертів.

За словами Кушнірука, якщо НБУ піде на планову девальвацію, це може призвести до знецінення готівкової гривні до долара. У разі готівковий курс може девальвувати на 3 – 5%.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...