Долар по 80 гривень: Експерти відповіли, чи може українська валюта повторити сценарій 2014 року

У 2022 році курс долара в Україні може злетіти до 40 гривень і вище. За найбільш несприятливого сценарію він може становити до 80 гривень. Багато залежатиме від геополітики, монетарної політики Нацбанку та розвитку ситуації з коронавірусом. Такий прогноз курсу долара на наступний рік дав аналітик компанії Esperio Олександр Болтян. Про це пише segodnya.ua, передають Патріоти України.

На думку аналітика, перші два місяці року курс долара може зрости і «гулятиме» в межах 28-28,5 гривні. Таке зростання цілком прогнозоване, і до масштабного обвалу гривні не призведе. Проте Болтян не виключає і жорсткіший сценарій – аж до зростання курсу долара до 40 і більше гривень.

На його думку, ключову роль у долі національної валюти можуть відіграти імпортні закупівлі енергоресурсів нашою країною. Багато чого залежатиме від того, як поведуться продавці та яку ціну заломлять для України. На газовому ринку, як і раніше, панує безроздільна диктатура Росії.

Доти, доки не запустять «Північний потік–2», і доки він не запрацює на повну потужність, РФ, очевидно, збільшувати постачання газу до Європи не буде. Отже, ціна на цей ресурс не знизиться. Ну, а оскільки в Україні запасів газу в обріз, то докуповувати його за кордоном, звичайно, доведеться. Тим більше, що на українських ТЕС майже немає запасу вугілля і їх терміново переводять на газ. У цій ситуації курс долара легко може пролетіти транзитом 40 гривень та відправитись вище.

«Орієнтир девальвації на 100% і більш очевидний, тому що у нас вже була схожа ситуація у 2014-2015 роках. Тобто ми допускаємо помірну девальвацію до рівня 28-28,5 грн. за долар і негативний сценарій – це девальвацію до рівня 80 грн за долар», – прогнозує Олександр Болтян.

Що радять аналітики українцям?
Болтян радить українцям поки що по можливості зачекати з кредитами, щоби не навішувати на себе додаткових боргів. Крім того, він радить бути готовими до величезної інфляції. Україна вже проходила через цей сценарій у 2024-2015 роках, і зараз він цілком може повторитись.

Також аналітик Roboforex Андрій Гойлов вважає, що наразі позиції гривні доволі міцні і чекати на суттєве зростання курсу долара поки не варто. Однак запас грошей він все ж таки рекомендує зберігати в доларах або євро, а при цьому гривню залишати тільки для поточних щоденних витрат.

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...

Чи буде долар по 50 грн: У Мінекономіки розповіли, чого очікувати від курсу в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:30

У Міністерстві економіки очікують, що у 2027 році обмінний курс долара в Україні може сягнути 49,6 грн. Таким чином, у міністерстві прогнозують значну девальвацію гривні протягом найближчих років - наприклад, прогнозний курс, "записаний" урядом у бюдже...