Долари під матрацом, депозит чи облігації: Економіст розповів, як українці зберігають гроші

Українці традиційно міняють гривні на долари і вважають, що так зберігають свої гроші. На руках у населення близько $83 млрд, кажуть у Нацбанку. Якщо всі депозити перевести у валюту, то отримаємо тільки $15 млрд, розповів економіст Олександр Охріменко, повідомляють Патріоти України.

"Раніше на депозитах грошей було ще менше. Це не правильно. Фінанси повинні працювати, а не лежати під матрацом чи подушкою. Крім того, ситуація з банками стабільна. Зберігати гроші на депозиті надійно, головне знайти вигідні умови", - пояснює економіст.

Гривневі депозити у середньому пропонують під 12,3% річних. Можна зберігати заощадження і під 20, або 6-9%. "Загалом краще брати середні з мінімальними ризиками. Однак люди по-різному ставляться до цього. Одні категорично відмовляються розміщувати гроші на депозитах, інші несуть заощадження виключно у державні банки. При цьому популярні як довгострокові, так і короткострокові вклади. Є попит на депозити до запитання - коли кошти можна зняти з картки достроково", - каже Охріменко.

За його словами, вигідно мати кілька депозитів одночасно. Зберігати гроші невеликими частинами як у валюті, так і в гривні. Якщо банк збанкрутує, держава гарантує повернути вкладникам 200 тис. грн.

"Більшість громадян зберігають у банку кошти у межах гарантованої суми. Водночас депозити не враховують можливих курсових коливань гривні до іноземних валют. Їх дохідність зазвичай покриває тільки рівень інфляції в країні", - пояснює керівник професійного клубу забудовників Руслан Земляний.

Заощадження можна вкладати в облігації внутрішньої державної позики. "ОВДП мають кілька переваг - висока дохідність, відсутність податків та нульові ризики втратити гроші. Однак облігації не доступні для простого населення. Банки пропонують їх від мільйона гривень. Трапляються пропозиції і від тисячі. Але не треба забувати про додаткові витрати на відкриття та обслуговування рахунку", - резюмує Олександр Охріменко.

Джерело: Gazeta.ua

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Ціна "вєлічія": Уряд РФ готується до падіння рубля до 120 за долар

четвер, 25 квітень 2024, 6:15

Російський уряд розглянув стресовий сценарій макропрогнозу Мінекономрозвитку (МЕР), згідно з яким посилення західних санкцій та падіння цін на нафту призведуть до обвального падіння курсу рубля, повідомляє в середу, 24 квітня The Moscow Times. Зазначає...