Доплата за надстаж: Хто з пенсіонерів має право отримувати додатково до пенсії 209 грн

Українці, які під час своєї трудової діяльністі працювали офіційно, встигли накопичити понаднормовий стаж, тепер можуть його конвертувати у гривні - тобто, отримати доплату до пенсії, передають Патріоти України.

Від чого залежить доплата до пенсії за понаднормовий стаж і за яких умов проводиться перерахунок пенсій для осіб, які продовжують працювати, розповіла заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України у Вінницькій області Лариса Дика.

За її словами, за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам та 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1%, але не більш як на 1% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Наразі розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність становить 2093 грн. Отже, максимальний розмір доплати — 20,93 грн.

Водночас якщо у пенсіонера понад обов’язкову норму страхового стажу є ще 10 років «у запасі», то його доплата становитиме вже 209,30 грн.

Також варто зазначити, що право на доплату за понаднормовий стаж пенсіонери мають після звільнення з роботи. Якщо ж пенсіонер продовжує працювати, йому перераховуватимуть виплати кожні два роки.

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам провадиться з урахуванням стажу після попереднього призначення (перерахунку) пенсії або з урахуванням стажу та заробітної плати після попереднього призначення (перерахунку) пенсії.

Через два місяці військові можуть залишитись без зарплати: Голова бюджетного комітету Ради заявила про великі проблеми

субота, 27 липень 2024, 21:34

Уже наприкінці вересня українські військові можуть залишитися без зарплат, оскільки передбачені на це гроші були витрачені на закупівлю зброї на початку цього року. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа в подкаст...

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...