Досі працюють: В Україні нарахували під 900 компаній з іранським капіталом

В Україні працює 863 компанії з іранським капіталом: серед засновників або кінцевих бенефіціарів даних підприємств є громадяни Ірану або ж закордонні компанії з іранською пропискою. Про це свідчать результати дослідження аналітиків R&D центру YouControl, передають Патріоти України.

Згідно з останніми відомими даними за 2020 рік, які минулоріч розкрила Державна фіскальна служба, ці компанії згенерували 351.8 млн грн чистого доходу від реалізації продукції. При цьому, контролюючи 431.4 млн грн активів балансу та зареєструвавши сумарний статутний капітал у розмірі 398.7 млн грн.

Найбільша концентрація іранських компаній у столиці — 77% від загальної кількості.

661 іранська компанія сконцентрована в столиці України — місті Києві (77% від загальної кількості). Далі йдуть Харківська та Одеська області. Замикають першу п’ятірку Київська та Дніпропетровська області.

Тобто, іранський капітал фокусується навколо найбільших промислових центрів країни. Тоді як в західній частині України таких компаній зареєстровано найменше.

Чим займається іранський бізнес в Україні

Галузева структура іранського бізнесу за кодами видів економічної діяльності свідчить про переважання КВЕДу Неспеціалізована оптова торгівля (46.90). Він зазначений як основний для 91 компанії (10.5% від загальної кількості).

Також відносно багато іранських компаній спеціалізуються на будівництві (5.3%), ресторанному бізнесі (5.0%) й комп’ютерному програмуванні (4.5%).

Високу питому вагу мають оптові торговці овочами й фруктами, туристичні та дизайнерські агентства, а також оптові торговці зерном, будматеріалами та паливом.

Топ за доходами

Найбільший обсяг чистого доходу отримала компанія ЗІБА (128.8 млн грн), що спеціалізується на оптовій торгівлі фруктами й овочами. Обсяг імпортних операцій компанії у 2021 році становив близько 1−1,5 млн грн. Керівник та учасник компаінї громадянин Ірану Гадірі Аліреза Раджаб також зареєстрований як ФОП з основним видом діяльності оптова торгівля фруктами й овочами.

78,5 млн грн, що є другим результатом у рейтингу, заробила компанія БТ СОФТ, котрою керує Різван Алам Мухаммад, прізвище та ім'я якого збігаються із прізвищем та ім'ям очільника компаній, що належать громадянину Ірану Пазукі Азаму. Також учасником цього бізнесу є Мохаммаді Фатемехоссадат, що зареєстрований у місті Сарі, Іран. Він також є учасником в українських компаніях АГРО ЮНІВЕРС та ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ БУДІВНИЦТВА.

Третє місце у компанії БЕГЛЕНД, що працює на ринку України з 2002 року і спеціалізується на виробництві виробів з поліетилену й поліпропіленових мішків для борошна, цукру і зернових культур. Частка у статутному капіталі компанії іранської фірми РАЗЗАГ КАЛАЕ ТЕБРІЗ складає близько 20%.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...