Економіка потребує повернення до ринкових умов: НБУ підвищив облікову ставку до 25%

НБУ підвищив облікову ставку до 25% після трьох місяців її фіксації на рівні 10%. Це рішення стало відповіддю регулятора на прискорення інфляції майже до 17% та тенденцію на перетік гривневих активів у валюту, передають Патріоти України.

НБУ прийняв це рішення з метою "захисту гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку та збільшення спроможності Нацбанку стримувати інфляційні процеси під час війни".

Як зазначив голова НБУ Кирило Шевченко, ситуація потребує повернення до ринкових засад управління фінансовою системою. Через нестійкі девальваційні очікування громадян і бізнесу НБУ у травні наростив інтервенції на валютному ринку до $3,4 млрд з $2 млрд у середньому за місяць у березні-квітні.

“За відсутності істотного підвищення дохідності гривневих активів продовжиться швидке виснаження міжнародних резервів та накопичення дисбалансів в економіці”, – йдеться у релізі НБУ.

У квітні інфляція прискорилася до 16,4% у річному вимірі, у тому числі базова інфляція – до 13% р/р. Попри поступове відновлення економіки, тенденція прискорення інфляції зберігатиметься в найближчі місяці, зазначають у Нацбанку. Це загрожуватиме подальшим погіршенням інфляційних очікувань і перетіканням гривневих заощаджень в іноземну валюту. Повернення НБУ до активної процентної політики дасть змогу запобігти цим негативним тенденціям.

Також НБУ вирішив розширити коридор ставок за кредитами рефінансування банкам: вона дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 відсоткових пункти.

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Курс долара в Україні значно зріс: Озвучено прогноз, чи дійде до 40 грн і чи варто скуповувати валюту

вівторок, 23 квітень 2024, 7:27

В Україні курс долара за останні кілька місяців зріс більш ніж на 4% і наблизився до психологічної позначки у 40 грн. Головна причина – Національний банк зменшив обсяги валютної інтервенції, передають Патріоти України. Подорожчання долара триватиме, б...