Фальшивих грошей побільшало: У НБУ розповіли, які купюри підробляють найчастіше

Кількість підроблених банкнот національної валюти в Україні в 2020 році зросла до 5,5 штук на 1 млн справжніх купюр з 3 штук у 2019 році, але показник залишається стабільно низьким, зазначають Патріоти України.

Як повідомила прес-служба Національного банку, цей показник у країнах Європейського Союзу в 2020 році втричі вищий і становив приблизно 17 шт. підроблених банкнот євро.

"Як свідчить моніторинг стану вилучення з обігу банкнот національної валюти в Україні, за підсумками минулого року на 1 млн шт. справжніх банкнот гривні припадало близько 5,5 шт. підроблених банкнот (за підсумками 2019 року - близько 3 шт.)", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що відносне збільшення рівня підробки банкнот гривні в 2020 році відбулося через зростання активності зловмисників на тлі збільшення кількості готівки в обігу, що відбулося у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Відповідно до проведеного моніторингу, в Україні в 2020 році найчастіше підробляли банкноти старого зразка - номіналом 500 грн зразка 2006 року (близько 60% загальної кількості вилучених з обігу підробок) і 200 грн зразка 2007 року (близько 29%).

Фальшиві долари і євро

Серед іноземної валюти найбільше вилучили підробок доларів США (86% від загального числа), а також євро (12%), англійських фунтів і російських рублів).

Найпопулярнішими серед фальшивомонетників купюрами виявилися 100 доларів США, 50 і 500 євро, 5000 і 1000 російських рублів. У НБУ також нагадали, що підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їх вартості.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...