ФОПам в Україні можуть перерахувати податки: Озвучено деталі

В Україні задля подолання проблем наповнення бюджету можуть запровадити військовий збір для ФОПів. Зараз він становить 1,5%.

Про це написала старша експертка Команди підтримки реформ Мінекономіки Аліна Бойко на сайті ZN.UA. Наразі військовий збір становить 1,5%. Фізичні особи-підприємці (ФОП) зараз військовий збір не сплачують. Водночас уряд розробляє законопроєкт про запровадження обов'язкової сплати військового збору платниками єдиного податку.

В Україні зареєстровано понад 2 мільйони ФОПів. Лише за останні 12 місяців (з 1 лютого 2023-го по 1 лютого 2024-го) українці створили рекордну кількість ФОПів за останнє десятиліття – близько 315 тисяч. Система оподаткування ФОП проста і зрозуміла. Фізичні особи-підприємці сплачують зі своїх доходів єдиний податок, ЄСВ (у період воєнного стану та 12 місяців після його завершення сплата ЄСВ добровільна за умови, що стаж за цей період не буде нараховано при несплаті) й ПДВ у разі, якщо платник єдиного податку перебуває на загальній системі оподаткування.

Водночас є проблема з використанням цього статусу великим бізнесом для податкової оптимізації. І у цьому напрямі уряд визначив такі кроки, як реформування застосування спрощеної системи оподаткування шляхом виключення юридичних осіб, запровадження запобіжників для зменшення зловживань, підвищення порогу реєстрації платників ПДВ і збільшення ефективних ставок податків до рівня загального режиму.

Не приховувати, а викорінювати!

неділя, 30 червень 2024, 23:09

Чим більше влади має правитель – тим важче йому з нею розлучатися. І тим частіше виникають різні ідеї: як би щось зробити так, щоб свято влади ніколи не закінчувалося. Основним симптомом є намагання за будь-яку ціну заглушити критику. Причому так, щоб...

"Ми наближаємося до літнього піку": У ДТЕК пояснили, чому вночі відключають світло і як складають графіки

неділя, 30 червень 2024, 21:15

Постійні обстріли ЗС РФ, ремонт енергоблоків АЕС і спекотна погода - все це збільшує навантаження на українську енергосистему. Через це в останній декаді червня суттєво збільшилися періоди відключення світла. І це ще не межа. Про це розповів виконавчий...