"Газпром" лякає, що далі буде гірше: Ціна газу в Європі вперше з березня перевищила $2 500

Російська компанія прозвітувала про збільшення експорту газу до Китаю і натякнула Європі на брак майже 24 млрд кубометрів блакитного палива. Газові ф'ючерси на біржі TTF після прогнозу монополіста зросли на 14%. Російський газовий монополіст "Газпром" спрогнозував збільшення цін на газ у Європі цієї зими більш ніж у півтора рази. Про це компанія повідомила в Telegram, передають Патріоти України.

"Газпром" констатував збільшення вартості газу на спотових біржах до 2 500 доларів за тисячу кубометрів. Якщо тенденція збережеться, взимку ціни перевищать позначку 4 тисячі доларів, підрахував монополіст.

У європейських підземних сховищах зараз перебуває 48,6 млрд кубометрів. Щоб досягти рівня початку сезону 2019-2020 років, потрібно закачати ще 23,8 млрд кубометрів газу, впевнені в "Газпромі". Російська компанія прозвітувала про збільшення експорту газу до Китаю газопроводом "Сила Сибіру".

Ціни на газ у Європі після прогнозу "Газпрому" зросли на 14%

Вересневі ціни на ф'ючерсні газові контракти на нідерландській біржі TTF після прогнозу "Газпрому" зросли на 14%. Біржова вартість газу досягла 250,87 євро за 1 МВт/год або майже 2 700 доларів за 1 тисячу кубометрів.

Опитані агентством Bloomberg експерти пов'язують збільшення біржових цін на газ зі спекотною погодою, посухою і падінням рівня води в європейських річках. Ці фактори заважають доставляти вугілля та дизельне паливо.

Базові газові ф'ючерси за підрахунками економістів зросли на 11%. Ціни на електроенергію досягли рекордного рівня. Ще один фактор збільшення вартості газу в Європі — зниження постачання газу з Норвегії. З 13 серпня припинила працювати частина потужностей найбільшого родовища Troll та установок із підготовки газу Kollsnes. Профілактичні роботи продовжаться до кінця серпня.

Котирування зростають через обмеження поставок газу по "Північному потоку", потужність газопроводу впала до 20%.

Джерело: Фокус

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...