"Газпром" поплатився за рекордні збитки - акції обвалилися після відмови виплачувати дивіденди

Уряд Росії доручив "Газпрому" не виплачувати дивіденди за 2023 рік через збитки компанії, які вперше за 25 років склали 629 мільярдів рублів. Це рішення спричинило обвал акцій компанії на Московській біржі, зменшивши їхню вартість майже на 6%.

Про це повідомляють росЗМІ. Уряд Росії доручив профільним міністерствам – Мінфіну, Міненерго та Росмайну під час підготовки проєктів директив для участі в раді директорів "Газпрому" не передбачати виплату дивідендів компанією за 2023 рік. Це рішення було ухвалене у зв'язку з фінансовими збитками, які "Газпром" зазнав вперше за 25 років.

Держава, яка володіє 50,23% акцій компанії, вирішила не виплачувати дивіденди, щоб забезпечити фінансову стабільність на тлі складної економічної ситуації. За підсумками 2023 року, "Газпром" зазнав збитків у розмірі 629 мільярдів рублів, порівняно з прибутком, отриманим у попередньому році. Виторг компанії скоротився на 27% і склав 8,542 трильйона рублів.

У 2022 році акціонери "Газпрому" залишилися без дивідендів, оскільки уряд перенаправив кошти на покриття дефіциту бюджету, спричиненого війною. Тим не менш, у першій половині 2022 року компанія виплатила рекордні дивіденди у розмірі 1,2 трильйона рублів (понад 13 мільярдів доларів), що становило 51,03 рубля на акцію. Це були найвищі дивідендні виплати в історії російського ринку акцій.

Протягом 2023 року "Газпром" зіштовхнувся зі значними фінансовими труднощами через зниження доходів від продажу газу в Європу. Після втрати європейського ринку компанія намагалася перенаправити поставки газу до Китаю, однак для цього необхідно було отримати схвалення на будівництво газопроводу "Сила Сибіру-2". Попри спроби президента Володимира Путіна домовитися про підтримку Китаю під час державного візиту, жодних конкретних домовленостей досягнуто не було.

Вас може зацікавити:"Укренерго" попереджає про складну зиму: українці мають готуватися до відключень світла

Ввечері 20 травня акції "Газпрому" на Московській біржі різко впали після повідомлення про відмову виплачувати дивіденди за 2023 рік. Котирування компанії знизилися майже на 6%, досягнувши найнижчої позначки з жовтня 2023 року. Капіталізація "Газпрому" за годину скоротилася на майже 1,6 мільярда доларів.

За інформацією британської розвідки, доходи "Газпрому" продовжуватимуть падати принаймні до 2030 року через втрату європейського ринку. У 2023 році компанія прокачала клієнтам близько 69 мільярдів кубометрів газу, що є мінімальним обсягом з 1985 року. Порівняно з 2022 роком, коли обсяги прокачування вже були на історичному мінімумі, вони скоротилися ще на третину.

Влада готує ще один удар! Українцям перерахують податки: Скільки доведеться платити

вівторок, 25 червень 2024, 16:30

В Україні готують підвищення основних податкових ставок. Йдеться про підвищення ПДВ та ПДФО. Це може відбутися вже у липні. Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Щоб закрити діру в 400 млрд грн, необхідно підвищити основні податки. Рішення має запрацюват...

Інфляція прискориться? Українцям розповіли, що буде з доларом до кінця літа

вівторок, 25 червень 2024, 14:44

Влітку 2024 року девальвація гривні буде майже нульовою, а коливання курсу долара відбуватиметься у межах коридору 40-41 грн. Причому навіть попри підвищення тарифів на електроенергію, очікуване липневе збільшення акцизів на паливо та можливі складнощі...