Готівка чи картка? Стало відомо, при якому розрахунку люди витрачають більше

Дослідження вчених з Університету Аделаїди показало, що використання безготівкових методів оплати стимулює людей витрачати більше.

Доктор філософії Лахлан Шомбургк, який керував дослідженням, підтвердив існування позитивного «безготівкового ефекту», коли споживачі витрачають більше під час безготівкових розрахунків порівняно з готівкою.

Особливо яскраво цей ефект проявляється при купівлі статусних товарів, таких як ювелірні вироби. Однак, всупереч очікуванням, безготівкові платежі не призводять до збільшення кількості чайових або пожертвувань.

Шомбургк і його команда, включно з професором Арвідом Гоффманном і доктором Алексом Беллі, дійшли висновку, що традиційні способи збору грошей готівкою, як-от скарбнички та спіральні колодязі бажань, такі самі ефективні, як і безготівкові термінали для збору чайових або пожертвувань.

Для споживачів важливим є усвідомлення впливу методу оплати на їхні витрати. Шомбургк рекомендує використовувати готівку для кращого самоконтролю, оскільки фізична передача банкнот робить процес витрати більш помітним.

Дослідження, опубліковане в Journal of Retailing, також підкреслює значущість цих даних для бізнесу та політиків. Підприємства, які не використовують безготівкові методи, можуть втрачати потенціал доходів. Політикам важливо інформувати людей, не знайомих з безготівковими транзакціями, про ризики перевитрат.

Подальші дослідження необхідні для розуміння впливу нових способів оплати, таких як «купи зараз, заплати потім» і криптовалюти, на поведінку споживачів. Дослідження базувалося на аналізі 71 роботи з 17 країн з даними понад 11 000 учасників, виявляючи ключові фактори, що підсилюють або послаблюють безготівковий ефект.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

В Україні різко змінилася кількість пенсіонерів: Що відбувається

субота, 27 липень 2024, 17:35

В Україні, незважаючи на старіння населення, кількість пенсіонерів знижується вже впродовж багатьох років. Наприклад, ще в січні 2020-го, згідно з даними ПФУ, їх було 11,3 млн. За весь час їхня кількість незначно зростала всього кілька разів: у квітні ...