Готуйте кишені! Українцям розповіли, якою буде плата за газ, якщо в квартирі не встановлено газовий лічильник

Згідно із законом, до 1 січня 2023 року у кожній квартирі має бути встановлений газовий лічильник. При цьому досі у багатьох квартирах ще немає приладів обліку газу. Тому плата за газ їм встановлюється виходячи з розрахунків, зазначають Патріоти України.

При цьому методика розрахунків відрізняється залежно від того, чи є в деяких квартирах будинку газові лічильники, чи їх немає в жодному помешканні.

Залишається рік до того, як у кожній квартирі має бути встановлений газовий лічильник. Тим часом дедалі більше скептиків стверджують, що облгази не зможуть вкластися в цей термін. Адже встановлювати лічильники мають саме вони. Тому, можливо, ще не один рік облік газу вестиметься за допомогою загальнобудинкових приладів обліку.

У таких випадках існують свої правила нарахування обсягів споживання для кожної квартири і плати за газ. Ці методики розрахунку передбачені Постановою Кабінету Міністрів №620. Зокрема, у пункті 5 цього документа зазначено, як визначаються обсяги споживання кожною квартирою.У будинках, де взагалі не встановлені квартирні лічильники, загальнобудинкова витрата газу визначається за показаннями загальнобудинкового приладу обліку. Далі весь цей обсяг ділиться на кількість мешканців, які офіційно проживають у будинку. Виходить кількість газу, спожита одним мешканцем. Потім цей показник множиться на кількість мешканців у конкретних квартирах. Таким чином виходить конкретний обсяг споживання, який має сплатити кожна квартира. Цей обсяг споживання множать на чинний тариф на газ і отримують суму до оплати від кожної квартири.

У будинках, де є загальнобудинковий лічильник, а також встановлені газові лічильники в окремих квартирах, витрата газу для квартир, які не мають лічильника, рахується інакше. Ті квартири, де є газові лічильники, платять за газ за фактом свого споживання – згідно з показаннями свого лічильника. Усі показання їх лічильників підсумовуються та віднімаються із показання загальнобудинкового лічильника. Різницю, яка при цьому вийшла, ділять на кількість мешканців у квартирах, де не встановлені прилади обліку. Далі все відбувається, як і першому випадку. Отриманий обсяг споживання множать на кількість мешканців у квартирі та на газовий тариф. Виходить сума, яку має сплатити кожна квартира.

Якщо у квартирі офіційно ніхто не зареєстрований і при цьому немає даних щодо припинення постачання газу до цієї квартири, то обсяг споживання та плату розраховують, як за одну особу.

Якщо при цьому котролерами буде виявлено, що загальнобудинковий лічильник вийшов із ладу, квартирам без газових лічильників розрахують обсяги споживання за середнім показником за попередні три місяці.

Подалі від блекаутів: В Україні фіксується рекордне виробництво електроенергії ГЕС

вівторок, 19 березень 2024, 5:58

Унаслідок раннього водопілля українські гідроелектростанції виробляють близько 65 млн кВт-год. електроенергії щодня, що є рекордним показником. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомив генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота. За йог...

Потужний удар по експорту: Росія втратила близько 600 тисяч барелів через удари України по НПЗ - бізнесмен

понеділок, 18 березень 2024, 21:30

Близько 600 000 барелів щоденних нафтопереробних потужностей Росія втратила внаслідок ударів українських безпілотників, розповів генеральний директор Gunvor Group Ltd. Торбйорн Торнквіст. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Він заз...