Готуйте кишені! В Україні перестануть контролювати тарифи на газ: Скільки та як доведеться платити

В Україні з наступного місяця тарифи на газ перестануть контролювати. Постачальники зможуть встановити будь-які ціни, але вже з травня буде опубліковано річні пропозиції, передають Патріоти України.

Що зміниться із 1 квітня?

Тариф на газ контролюється Кабінетом міністрів до кінця опалювального сезону. З квітня ціни підуть у "вільне плавання". Постачальники газу в березні повинні показати, за яким тарифом будуть далі постачати свої послуги.

  • Що вплине на вартість газу:
  • наприкінці опалювального сезону знижується вартість газу;
  • у разі різкого підвищення вартості постачальники можуть втратити споживача;
  • компаніям доведеться компенсувати недоотриманий прибуток, який могли б заробити без обмеження ціни.

Згідно з даними "Української енергетичної біржі", в березні кубометр газу в Україні на відкритому ринку коштував близько 7,1-7,5 грн. У квітні, з урахуванням кінця опалювального сезону, ця цифра може бути меншою. Наприклад, ще в лютому газ коштував більше ніж 8 грн.

Скільки коштує газ у березні

Цілком можливо, що кубометр газу в квітні буде коштувати не більше за 6,99 грн/$, розповів директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"Компанії не можуть довільно встановлювати ціни, існує певний алгоритм розрахунку. Якщо ціни на європейських хабах знижуються, то було б нелогічно, щоб у наших постачальників вони підвищувалися. Коли йдеться про квітень, травень і далі – то тенденція буде до зниження вартості. Звичайно, постачальники якось будуть компенсувати втрати. Але так, щоб взяти і встановити ціну, яка набагато перевищує 6,99 грн, – це навряд чи", – сказав Рябцев.

Що зміниться після квітня?

Вже 25 квітня, згідно з проєктом постанови Національної комісії у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), усі постачальники повинні опублікувати річні тарифи на газ. Як розповідає координаторка житлових програм "Опори" Тетяна Бойко, таке рішення може нашкодити українцям.

Зазвичай дешевий газ з'являється на ринку вже ближче до літа. Якщо дати можливість постачальникам опублікувати річну пропозицію не у квітні, а після "низького" сезону, то ціна може бути значно нижчою.

"Опора" разом з Асоціацією енергоефективних міст опублікували заяву, в якій закликали переглянути проєкт постанови. "Незважаючи на очевидну зручність для споживача, яка складається в прогнозованості витрат на послугу, це рішення може призвести до підвищення кінцевої ціни та спотворення конкуренції на ринку", – впевнені експерти.

За словами Рябцева, ціна також залежить від того, чи залишиться в переліку послуг місячний тариф, або ж Кабмін зобов'яже всіх учасників ринку перейти на річний пакет. У такому разі ціну буде складно прогнозувати, тому що поки невідомо, як її будуть розраховувати.

Співрозмовники у Кабінеті міністрів розповідають: річний тариф не буде вищим за 6,99 грн за кубометр. Однак, він міг би бути і нижчим, оскільки влітку ціна на газ може дійти і до 4 грн.

Що таке річна ціна на газ і як доведеться платити?

У країнах із розвиненим ринком газу діють три різні тарифи: квартальний (на три місяці), місячний і річний. В Україні ринок запустився всього з декількома річними пропозиціями, а абсолютна більшість компаній міняли ціни щомісяця.

Це призвело до того, що в розпал опалювального сезону вартість газу різко підскочила, а різниця між тарифами "Нафтогазу" і облгаззбутів становила близько 40%. Річний тариф гарантує, що вартість блакитного палива мінятися не буде.

Із 25 квітня планують всіх постачальників зобов'язати пропонувати річні тарифи. Головні особливості:

  • з річним тарифом ціна на газ буде вищою, ніж влітку, але нижчою, ніж взимку;
  • заздалегідь потрібно оголошувати обсяги кубометрів, які плануєте використовувати за рік;
  • щомісяця потрібно буде платити рівними частинами: це дозволить менше витрачати взимку і більше – влітку.

Після опалювального сезону витрати на комуналку значно знизяться для тих українців, які не використовують газ для опалення. Тим же, хто перейде на річні тарифи і користується котлом, протягом усього року оплачувати паливо доведеться рівними частинами.

Джерело: Обозреватель

Не "прошмигнуть": Росіян залишать без авто з Європи, країни ЄС майже перекрили лазівку через Білорусь

четвер, 28 березень 2024, 15:22

ранзит автомобілів із Європейського Союзу (ЄС) до Росії через Білорусь нарешті почали перекривати. Жорсткі обмеження вже запровадили Польща та Латвія, найближчим часом до них може приєднатися Литва. Саме через ці країни автомобілі возили до РФ в обхід ...

"Відрізає гілку, на якій сидить": Китай фінансує атаки хуситів на судна у Червоному морі, - Politico

четвер, 28 березень 2024, 14:49

Китай мимоволі допомагає Ірану перекрити судноплавство в Червоному морі, завдаючи шкоди світовим торговельним потокам і ущемляючи при цьому власні інтереси Пекіна, стверджують представники західних спецслужб, передають Патріоти України з посиланням на...