Готуйте кишені! В Україні з'явився ще один комунальний тариф - абонплата за опалення

У платіжках українців з'явився ще один комунальний тариф: запроваджується абонплата за опалення. Цю суму платитимуть усі, хто користується централізованим опаленням та гарячим водопостачанням, зазначають Патріоти України.

Запровадження такої абонплати передбачено законами України "Про житлово-комунальні послуги" та "Про комерційний облік комунальних послуг". Раніше такий платіж був передбачений лише в Києві, проте з 1 грудня 2021 року його почали запроваджувати і в інших містах.

Абонплата за опалення розрахована на такі видатки:

  • витрати виконавця, пов'язані з укладанням договору про надання комунальної послуги;
  • здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;
  • нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги;
  • обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (за їхньої наявності у будівлі споживача);

  • виконання інших функцій, пов'язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

Українці оплачували ці послуги й раніше, але вони були заверстані в тариф на опалення. Проте після змін у законах їх виділили в окремий платіж. При цьому нарахування внесків на обслуговування та заміну лічильників комерційного обліку скасовано.

Розмір абонплати за опалення обчислюватиметься за такою формулою:

2 х ПМ х 2,58 х 0,15 х К,

де: ПМ – це прожитковий мінімум; 2,58 – середня кількість людей у сім'ї; 0,15 – середня частка витрат за комунальні послуги від загального доходу; К - коефіцієнт (для опалення та води він дорівнює 0,019).

Розміри абонлати за опалення та гарячу воду з розрахунку на одного абонента з'явилися на сайтах місцевих підприємств ТКЕ, які здійснюють обслуговування мешканців того чи іншого регіону.

В інформації також сказано, що розмір абонплати не залежить від обсягу спожитих комунальних послуг. Як очевидно з формули, він змінюватиметься лише зі зростанням прожиткового мінімуму у країні. Цей комунальний тариф виставлятиметься та оплачуватиметься щомісяця.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...