Готуйтеся до "удару": Чому в Україні підвищать тарифи на світло та воду, незважаючи на мораторій

В Україні діє мораторій на підвищення тарифів на комуналку під час війни. Проте вже кілька місяців обговорюють подорожчання базових послуг, серед яких світло та вода. Стало відомо, чому подорожчання квартплати неминуче, передають Патріоти України.

Чому в Україні можуть підняти тарифи на світло та воду

Експерт у галузі ЖКГ Олег Попенко проаналізував ситуацію з тарифами. Він наголосив, що в мораторії були прописані лише тарифи на гарячу воду, теплопостачання та розподіл газу. Заборони на підвищення плати за електроенергію, газ та холодну воду не було.

"Тому зростання тарифів на холодну воду та світло - у законодавчому полі. Але треба розібратися, в яких водоканалах потрібно піднімати тарифи, а в яких - ні... Перш ніж підіймати тарифи населенню, потрібно розібратися з економічною складовою", - пояснив аналітик.

Відомо, що багато українців в умовах війни сильно втратили в доходах або зовсім втратили їх. Тому непопулярне рішення щодо підвищення тарифів на комунальні послуги ще більше посилить ситуацію.

"Підвищення тарифів – це більш політичне рішення, ніж економічне. Водоканали вже більше півроку хочуть підняти тарифи. Взимку це питання зупинили, але водоканали його просувають. Будь-яке підвищення тарифів призведе до того, що збільшаться борги за комуналку. Зараз люди не в змозі платити більше. Тарифи на світло хочуть піднімати на догоду олігархам та політикам. Адже вони інвестори зеленої енергетики, тому що мають величезні плантації сонячних станцій. Люди не мають коштів, але держава про це не думає", - нарік Попенко.

На думку фахівця, було б логічно зменшити витрати держави. Представники влади наголошують на необхідності проведення ремонту електромереж, зруйнованих внаслідок обстрілів з боку російських окупантів. Однак Олег Попенко вважає, що цю проблему можна було б вирішити за рахунок експорту електроенергії. Він закликав навести лад у енергетичній галузі

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...