Готуйтеся до удару! НБУ назвав причини прискорення інфляції та спрогнозував подальше зростання цін

За даними Держстату, у серпні 2024 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі (р/р) пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні. Ціни зростатимуть надалі, передають Патріоти України з посиланням на коментар Національного банку України (НБУ).

Як зазначається в огляді, фактичні темпи зростання цін були незначно вищими за траєкторію прогнозу НБУ за липень. Водночас фундаментальний інфляційний тиск посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Так, показник базової інфляції в серпні зріс до 6,5% з 5,7% у липні.

За даними НБУ, пришвидшення зростання споживчих цін зумовлювалося насамперед ефектами гірших цьогорічних врожаїв і впливом вищих витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці. Підтримували ціновий тиск і ефекти перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні місяці.

Ціни на товари та послуги

Як зазначили в НБУ, зростання цін на сирі продукти харчування відновилося - до 3,7% р/р. Крім того, Зростання адміністративно регульованих цін незначно пришвидшилося - до 13,7% р/р.

Зростання цін на пальне стрімко сповільнилося - до 10,1% р/р. Така динаміка відображала достатність запасів пального та нижчі, ніж очікувалося, ціни на нафту на світових ринках.

Зростання цін на оброблені продовольчі товари пришвидшилося до 7,4% р/р. Ціни на непродовольчі товари пришвидшили зростання (на 1,9% р/р), передусім під впливом курсового чинника. Натомість ціни на одяг та взуття знижувалися швидше.

Послуги також дорожчали дещо швидше - на 10,5% р/р під тиском витрат бізнесу на оплату праці та енергію, йдеться в коментарі

"Споживча інфляція в серпні продовжила зростати, але залишалася помірною й була доволі близькою до прогнозу НБУ. Інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, поетапне підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці", - прогнозують в НБУ.

В Україні проведуть масштабну індексацію пенсій: Ось кому збільшать на 1500 грн

п’ятниця, 13 вересень 2024, 8:05

В Україні Кабінет міністрів планує провести індексацію пенсій у березні 2025-го. Точний розмір перерахунку поки що не відомий (немає необхідної статистики), проте підвищення може бути більшим, ніж у березні 2024-го, передають Патріоти України. Про це й...

В Україні змінили правила пересилання продуктів поштою: Ось що заборонено

п’ятниця, 13 вересень 2024, 6:59

Кабінет міністрів України вніс зміни до переліку вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях, і порядку вилучення вкладень, заборонених до пересилання. Основні зміни стосуються харчових продуктів, передають Патріоти України з посиланн...