Ціни на продукти в Україні зростуть на 10-15% до весни 2025 року через сезонність, інфляцію, збільшення витрат на пальне та наслідки війни. Підвищення відбуватиметься поступово: на 1,5-3% на місяць залежно від категорії продуктів. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук у коментарі ЗМІ. Основними причинами є інфляція, сезонність, зростання акцизів на пальне та війна, яка суттєво впливає на аграрний сектор, передають Патріоти України.
Які продукти подорожчають найбільше
Марчук зазначає, що найбільше зростання цін спостерігатиметься у сегменті овочів. Це пов’язано з тим, що зимові запаси таких культур, як картопля, морква, цибуля та капуста, поступово виснажуються, а новий урожай стане доступним лише навесні.
Крім овочів, очікується подорожчання хліба та молочних продуктів. Вартість хліба підвищується через зростання цін на пальне, яке є ключовим фактором у логістиці та виробництві. Молочні вироби дорожчають через сезонне зменшення надоїв узимку, що збільшує дефіцит на ринку.
Чому ціни зростають
Хоча в окремих сегментах спостерігаються короткострокові зниження цін, наприклад, на цибулю чи моркву, експерти попереджають, що це явище є тимчасовим. Як тільки запаси таких продуктів зменшаться, їхня вартість знову піде вгору.
"До нового сезону, коли з’являться свіжі овочі, фрукти та молочні продукти, значних знижень цін чекати не варто", – зазначає Марчук. Підвищення цін на продукти відбуватиметься поступово:
У квітні мобільний оператор "Київстар" відключить своїх абонентів від зв'язку 3G одразу у 2-х областях – Одеській та Чернігівській. Втім, без зв'язку жителі населених пунктів не залишаться – адже причиною відключення 3G є розвиток технології 4G. Про це...
Європейська комісія оцінює, чи може вона ухвалити законодавство, яке забороняє фірмам ЄС підписувати нові контракти на російське викопне паливо, а також працює над правовими варіантами, які дозволять компаніям ЄС розривати контракти на постачання газу ...