Ціни на продукти в Україні зростуть на 10-15% до весни 2025 року через сезонність, інфляцію, збільшення витрат на пальне та наслідки війни. Підвищення відбуватиметься поступово: на 1,5-3% на місяць залежно від категорії продуктів. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук у коментарі ЗМІ. Основними причинами є інфляція, сезонність, зростання акцизів на пальне та війна, яка суттєво впливає на аграрний сектор, передають Патріоти України.
Які продукти подорожчають найбільше
Марчук зазначає, що найбільше зростання цін спостерігатиметься у сегменті овочів. Це пов’язано з тим, що зимові запаси таких культур, як картопля, морква, цибуля та капуста, поступово виснажуються, а новий урожай стане доступним лише навесні.
Крім овочів, очікується подорожчання хліба та молочних продуктів. Вартість хліба підвищується через зростання цін на пальне, яке є ключовим фактором у логістиці та виробництві. Молочні вироби дорожчають через сезонне зменшення надоїв узимку, що збільшує дефіцит на ринку.
Чому ціни зростають
Хоча в окремих сегментах спостерігаються короткострокові зниження цін, наприклад, на цибулю чи моркву, експерти попереджають, що це явище є тимчасовим. Як тільки запаси таких продуктів зменшаться, їхня вартість знову піде вгору.
"До нового сезону, коли з’являться свіжі овочі, фрукти та молочні продукти, значних знижень цін чекати не варто", – зазначає Марчук. Підвищення цін на продукти відбуватиметься поступово:
Згідно з оновленими даними ІА «АПК-Інформ», переробка соєвих бобів у грудні в Україні зросла до місячного максимуму, склавши трохи більше 250 тис. тонн, що майже на рівні показника листопада. Зазначимо, протягом листопада-грудня 2024 р. в країні спост...
Найнижчі зарплати в Україні на початку року зафіксовані у Чернівецькій, Тернопільській та Хмельницькій областях, де середній рівень становить 17-18 тисяч гривень. Найменше наразі платять у сферах освіти, культури та адміністративної діяльності, де зарп...