Готуйтеся до удару! Українців змусять платити більше - ціни на популярні овочі скоро можуть злетіти

Цьогорічне літо в Україні відзначилося доступними цінами на продукти: кавуни стартували від 9 грн/кг, баклажани коштували 15-20 грн/кг, а томати – 25-30 грн/кг. Проте наближення осені викликає занепокоєння через можливі перебої з електрикою та зростання цін на паливо, хліб, каву та шоколад, передають Патріоти України

Про це пише ZN,UA. Розмаїття овочів і фруктів цього літа радувало око, проте ціни були досить строкатими.

Наприклад, баклажани можна було знайти за ціною від 15 до 20 грн/кг, залежно від місця покупки. У той же час кабачки, що були менш доступними в магазинах, коштували близько 30 грн/кг, але на базарах можна було знайти їх за 15 грн/кг.

Ціни на капусту, яка завжди була важливим елементом українського столу, в серпні 2024 року значно зросли. У столиці ціни на білокачанну капусту піднялися до 30-33 грн/кг, що втричі більше, ніж на початку літа. Середня ціна по країні була нижчою, становлячи 12,75 грн/кг, але експерти попереджають про можливе подальше подорожчання через втрати врожаю, спричинені шкідниками.

Ситуація з огірками була менш оптимістичною. Через короткий сезон вирощування на відкритому ґрунті, спричинений аномальною погодою, ціни на якісні огірки досягли 70 грн/кг. Неліквідні огірки продавалися за ціною 20-30 грн/кг, що стало викликом для споживачів, які звикли до нижчих цін. Проте ті, хто вирощував огірки самостійно, змогли не лише забезпечити себе на зиму, але й трохи підзаробити, продаючи залишки на базарі.

Томати, традиційний продукт для літнього столу, були доступні за ціною 25-30 грн/кг, хоча сортові помідори коштували дорожче – від 40 грн/кг. Картопля, попри гарний врожай, продавалася за середньою ціною 20 грн/кг, хоча розмір деяких бульб викликав саркастичні коментарі про схожість із чері-помідорами.

Ціни на цибулю залишалися нестабільними, але в межах 12-15 грн/кг, що не викликало паніки серед споживачів. Буряк і морква залишалися доступними, що дозволяло українцям готувати улюблені страви, як-от борщ, хоча загальна тенденція до підвищення цін на овочі ближче до зими все-таки відчувалася.

Попри відносний спокій у літній сезон, осінь несе з собою нові виклики. Підвищення акцизів на паливо, можливі відключення електроенергії та прогнози щодо перебоїв з постачанням хліба викликають занепокоєння серед населення. Крім того, подорожчання кави в Європі та дорогий шоколад піднімають питання про подальші цінові коливання на інші продукти.

Українці, які цього літа мали можливість насолоджуватися достатком на столі, тепер уважно стежать за розвитком подій, готуючись до можливих труднощів. Водночас залишається надія, що, попри всі виклики, аграрний сектор зможе адаптуватися до нових умов, як це вже неодноразово було в минулому, і забезпечити стабільність на ринку продовольства.

Розмитнення авто в Україні: Чи існують пільги і що треба знати

середа, 4 вересень 2024, 18:56

Українці можуть купити авто за кордоном, але для цього потрібно його розмитнити. Нині пільг на цей процес майже немає, передають Патріоти України. Для українців відмінили пільгу на розмитнення авто і тепер цей процес знову платний. Проте авто для війсь...

В Україні посилять пенсійні правила: Ось хто більше не зможе вчасно отримувати виплату

середа, 4 вересень 2024, 18:43

В Україні пенсійні правила посилять з 1 січня 2025-го. Це відбудеться в межах змін, що було ухвалено ще в 2017-му. В результаті ще більше українців не зможе вийти вчасно на пенсію (тобто в 60 років), передають Патріоти України. Як йдеться в матеріалі O...