Гроші отримуватимемо в касі? В Україні можуть стати дефіцитом банкомати і банківські картки

Банкомати і банківські картки можуть стати в Україні рідкістю, а громадяни будуть змушені всі гроші отримувати та вносити на рахунок по-старому - готівкою в касі. Це пов'язано із глобальним дефіцитом мікропроцесорів, який не може обминути нас стороною, передають Патріоти України.

Поки що українські банки цього не відчувають, але тут ключове слово – поки. Дефіцит мікрочіпів, з яким вже зіткнулися виробники та споживачі у багатьох країнах, дійде і до нас, вважають експерти. Організація Smart Payment Association раніше вже офіційно оголосила про те, що світ зіткнувся з гострим дефіцитом мікрочіпів, і що це може спричинити гостру нестачу банківських карток.

Втім, ця проблема може зачепити Україну по дотичній, вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас. Справа в тому, що українці дедалі рідше використовують свої банківські картки суто фізично. Багато платежів наші громадяни роблять онлайн в інтернеті. А в магазинах багато хто розраховується за допомогою смартфона.

"На сьогоднішній день кількість операцій з використанням гаджетів становить близько 30%, з використанням карток – 44%, решта – з фізичним зчитуванням даних з носія картки", – розповів Дубас.

До того ж, лише у небагатьох банківських картках використовуються високотехнологічні чіпи, які зараз опинились у дефіциті. В основному ж, у картках "зашиті" процесори простіше, на яких поки дефіциту немає.

А ось для банкоматів та різних банківських терміналів це може стати серйозною проблемою. Вони якраз "нафаршировані" високотехнологічними процесорами, без яких просто перетворяться на купу брухту.

"Тому ми вважаємо, що найбільша проблема, з якою може зіткнутися платіжна інфраструктура України, - це постачання банківських терміналів. Оскільки в цих пристроях використовується набагато більше мікропроцесорів", - каже фахівець.

Але й тут українці мають надію. Банківська картка стає непридатною за три роки. А ось термін користування терміналом набагато довший. Тому є надія, що поки встановлені в Україні термінали почнуть ламатися, ситуація з мікрочіпами у світі може налагодитися.

"Тому, гадаю, українська банківська інфраструктура зможе пройти цей період гідно і не відчути великих проблем із постачанням банківських карток або терміналів", - підсумував Андрій Дубас.

Нагадаємо, клієнти ПриватБанку дедалі частіше стали скаржитися на збої в роботі банкоматів і банківських терміналів. Банкомати не видають замовлених грошей, проте списують їх з рахунку, а термінали нерідко безслідно "з'їдають" внесені гроші. Чи не пустують там старенькі мікропроцесори?

До речі: антивакцинатори можуть бути спокійними щодо того, що їх хочуть чіпувати під час щеплення. Мікрочіпи нині – у великій ціні.

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...