Гривня ставить рекорди: Чи варто чекати в Україні курсу долара по 20

Долар може продовжити падіння, але у процесу є об'єктивні обмеження.

Процеси на валютному ринку спантеличили багатьох. Українці губляться у прогнозах: чи варто вкладати усі заощадження у "зелений", доки він коштує аж так дешево, чи то курс на позначці у чверть сотні усе не зупиниться і долар продовжить стрімке піке. Патріоти України пропонують розібратися у причинах процесів і перспективах національної валюти.

Якщо частково ситуація пояснюється сезонними чинниками, головною причиною є монетарна політика держави. "Влітку долар традиційно знижується, а цього разу особливо, бо здорожчали наші експортні товари – зерно і руда. І головне, в Україну продовжує надходити валюта під купівлю гривневих облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). За тиждень – десятки, а то й сотні мільйонів доларів. Лише 30 червня Мінфін розмістив гривневі ОВДП на 17,2 млрд грн. Ймовірно, більшість з них куплена іноземцями за валюту", - прокоментував заступник головного редактора "Ділової столиці" за економічним напрямком Олексій Шевнін.

У Мінфіні і справді похвалилися, що передостанній день серпня став знаковим - відомство провело найбільше в поточному році розмішення гривневих ОВДП. Із зазначеної суми майже 11 млрд грн залучили на 5,5 років. "З урахуванням сьогоднішнього розміщення річний план державних запозичень виконано на 76,5%", – повідомили в міністерстві.

Інвестиції можна було б залучати і далі, але тут є три моменти. По-перше, є план державних запозичень, який не можна перевищувати. По-друге, інтерес іноземців до українських цінних паперів може знизитися. І по-третє, борг доведеться віддавати, і тоді на ринку може початися зворотній процес.

"За допомогою цієї піраміди державного боргу з одного боку створюється дефіцит гривні, з іншого – профіцит спекулятивної валюти. Це укріплює гривню, але процес не має під собою базових економічних факторів. Щойно монетарна пружина розпрямиться, піраміда державного боргу обрушиться. Відбудеться це тоді, коли попит нерезидентів на ОВГП почне скорочуватися. Чим сильніше укріпиться гривня зараз, тим серйознішою буде девальвація валюти", - коментує фінансовий аналітик Олексій Кущ.

На думку інвестиційного банкіра Сергія Фурси, долар може продовжити падіння, але у процесу є об'єктивні обмеження. "Скільки ще таких гарячих грошей може прийняти Україна? З огляду на встановлену стелю із залучення боргу на 2019 рік, а також потреби в рефінансуванні, уряд може до кінця року максимально залучити за гривневими ОВДП до 3 млрд доларів. Навряд чи, звичайно, всі ці папери куплять нерезиденти, але саме ця цифра є стелею. Себто, враховуючи і локальні банки, цілком реально проковтнути зовнішніх грошей 1-2 млрд доларів до кінця року. А така сума може посунути курс ще сильніше. Принаймні на поточному тижні ми побачили, що 500 млн доларів від іноземців змусили прокрокувати курс гривні на 50 копійок", - написав банкір у Facebook.

Але в цілому Фурса вважає те, що відбувається, викривленням економічних процесів і радить Мінфіну вжити ряд заходів для його мінімізації. "Такий захід іноземців сам по собі є вже спотворенням цієї самої температури (економіки). І щоб не спотворювати її ще сильніше, Нацбанку можна було б встати як стіна на певному рівні і викуповувати по ньому всі зайві долари. До речі, так вчинив Центральний Банк в Єгипті під час недавньої експансії іноземців. Що може робити Мінфін? Більш агресивно знижувати ставки на аукціоні, знижуючи вартість запозичень для держави. Тим більше, НБУ не виключав, що в разі активності іноземців, може більш агресивно знижувати свою облікову ставку. Тепер, коли проблема запозичень в 2019 році вже не дуже актуально, в уряду розв'язані руки", - пише Фурса у пості.

За словами Олексія Шевніна, восени варто чекати на гривневий відкат. Втім, надто болючим він не буде. "Продаж облігацій - не вічний двигун для гривні. Восени доведеться більше витрачати валюти на купівлю енергоносіїв, тоді має бути певна корекція курсу, як це відбувалося в попередні роки. Але й тут є гарна новина останніх тижнів – цей чинник восени не буде так сильно давити на гривню, як у минулі роки, бо "Нафтогазу" самому вдалося залучити мільярд доларів (в еквіваленті) для купівлі газу, який, до речі кратно подешевшав", - стверджує медійник.

А от економіст Тарас Козак налаштований ще оптимістичніше. На його думку, долар впаде до позначки 20 і навіть на ній не зупиниться. "10.9 млрд грн ОВДП погашатимуться аж у 2025 році. Позики цього разу обійшлися ще дешевше, ніж раніше. Дохідності за всіма серіями ОВДП знизилися нижче 17% річних. На 5.5-річні папери - всього 15.5% річних. Мінфін залучив з початку року 76.5% позик від передбачених бюджетом. Ніяка це не піраміда. Дефіцит держбюджету під контролем МВФ (...) Думаю, що левова частка 5.5-річних ОВДП куплені іноземцями. Тобто, знову кілька сотень мільйонів доларів заходять в Україну!" - пише експерт у соцмережі.

Зазначає, що раніше вже вангував курс по 20 грн за долар. Але наразі не вважає, що й це не межа. "За тиждень долар в Україні втратив ще біля 2% своєї вартості. І в роздрібі, і на міжбанку наразі курс долара біля 25 грн. А який буде долар, коли в Україні буде верховенство права, чесна приватизація, вільний ринок землі с/г призначення? Не впевнений, що позначка 20 грн за долар втримається", - дещо жартома додає він.

Джерело: Depo.ua

Росія атакувала енергооб’єкти у шести областях України - ввечері можливі обмеження споживання

середа, 8 травень 2024, 10:30

Ворог атакував об’єкти енергетичної інфраструктури у 6 областях. У вечірні години можливе застосування обмеження споживання електроенергії. Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України. "Ворог масовано атакував об’єкти генерації та пере...

Рекордні поставки нафти в обмін на надії колись отримати "дзвінку монету": РФ не змогла вивести з Індії кошти на десятки мільярдів доларів, що скупчилися на місцевих рахунках у рупіях

середа, 8 травень 2024, 9:05

Лише протягом 2023 року Росія наростила поставки в Індію нафти та нафтопродуктів до $50 млрд. Однак забирати їх в місцевій валюті немає сенсу, А в долари, євро, юані Індія конвертувати не може і не хоче. Більшість індійських рупій із мільярдів, які нак...