Яйця в Україні дорожчатимуть і далі: На скільки зростуть ціни

За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, до кінця 2022 року ціни на яйця можуть зрости на 8%. На 22 жовтня, середні ціни на яйця становлять 67-76,5 грн/десяток. Таким чином до кінця року вони можуть подорожчати на 5,3-6,1 грн, передають Патріоти України.

Як передає 24 канал, однією з причин цього Пендзин назвав приготування українців до новорічних свят. "Яйце дорожчатиме й обов'язково побачимо подорожчання перед Новим Роком, коли буде ажіотажний попит – адже люди готуватимуться до свята. Тому, гадаю, відсотків на 7-8 ще яйце подорожчає до кінця року", – сказав він.

За інформацією ж "Мінфіну", десяток яєць "Квочка" в Україні в середньому коштує 76,5 грн. Це на 39,09 грн перевищує середньомісячну ціну вересня в 37,41 грн. Яйця "Ясенсвіт" же в середньому коштують 66,97 грн/десяток. На 29,61 грн перевищуючи вересневу ціну в 37,36 грн.

Водночас Антимонопольний комітет (АМКУ) перевіряє різке подорожчання яєць в Україні. "Вартість курячих яєць в Україні знижувалася протягом лютого-травня цього року, проте з червня по вересень зросла майже на 54%, тоді як споживча інфляція у вересні в річному обчисленні прискорилася до 24,6% (у серпні – 23%)", – зазначили у відомстві.

У Комітеті підозрюють, що об'єктивних причин такого стрімкого подорожчання яєць могло й не бути. Тому АМКУ перевірить усі фактори ціноутворення – вартість кормів, витрати на енергоносії, витрати на оплату праці, вартість ветеринарних препаратів тощо.

При цьому в АМКУ нагадали, що війна серйозно вплинула на виробництво яєць. Так, ще на початку повномасштабного вторгнення РФ один із найбільших виробників ДК "Авангард" повідомив про втрату поголів'я курей та виробничих потужностей у Донецькій, Харківській, Київській та Херсонській областях.

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...