Як у Британії та Швейцарії: Кабмін планує запровадити в Україні новий податок

Кабмін планує запровадити в Україні новий екологічний податок на європейський зразок. Він передбачений на захоронення та розміщення сміття на полігонах. Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, передають Патріоти України.

Зазначається, що метою введення податку є стимулювання переробки відходів, за винятком тих, які не можна переробити. Його впровадження передбачено законом «Про управління відходами», який набув чинності 9 липня поточного року.

Міндовкілля планує таким чином заохотити до сортування сміття та його переробки у матеріал, який підлягатиме повторному використанню.

«Поховання на полігонах досі залишається найпростішим і найдешевшим способом позбутися відходів у нашій країні. У той час як у європейській ієрархії це остання і найбільш небажана опція», – розповіли в міністерстві.

У публікації йдеться, що переважна більшість відходів в нашій країні була задекларована як малонебезпечні. Велику їх кількість можна було б посортувати і піддати рециклінгу, але вони потрапили на полігони та сміттєзвалища. Зазначається, що станом на зараз в Україні поховання на полігонах залишається найдешевшим та найпростішим способом позбутися відходів, хоча в європейських країнах це останній зі способів.

У 23 європейських країнах, а також у Великій Британії та Швейцарії діють податки за захоронення побутових відходів на полігонах, при чому ставки відрізняються серйозно – від 5 до 100 євро/т.

Міндовкілля заявляє, що запропоновані цільові ставки податку не запроваджуватимуться одразу – буде поступове зростання протягом 7 років після завершення воєнного стану в Україні.

Українцям перерахували пенсії: Ось кому заплатять на тисячі гривень більше

субота, 27 липень 2024, 13:30

Середня пенсія в Україні зросла за останні три місяці приблизно на 73 грн, до 5816 грн. У січні 2024-го українці в середньому отримували 5385 грн. Якщо ж рахувати зміну розміру пенсії за весь час повномасштабної війни, то виплати зросли з 3991 до 5816 ...

Варто знати! Українців через суди змушують заплатити податки за свої старі квартири та будинки - скільки та в якому випадку треба платити

субота, 27 липень 2024, 11:30

В Україні все ще триває термін сплати податків на квартири та будинки (за умови, якщо площа перевищує "норму"). При тому Державна податкова служба продовжує через суди отримувати з боржників податки, які вони не сплатили ще з минулих років, передають П...