Якщо комунальні послуги неналежної якості: Що робити українцям та куди скаржитись

Україні мають право на якісні житлово-комунальні послуги та можуть звертатися до виконавця або управителя з претензіями у випадку надання неякісних послуг. Якщо питання не вирішується, споживачі можуть скласти акт-претензію і звернутися до Головного управління для подальшого захисту своїх прав. передають Патріоти України.

Про це повідомило Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області. Інколи виникають ситуації, коли споживачі стикаються з ненаданням, неповним наданням або наданням неякісних послуг. Держпродспоживслужба надала декілька порад що робити у таких випадках:

  • Звернення до виконавця послуг:

Перш за все, споживачі мають право на вчасні та якісні житлово-комунальні послуги, як це передбачено законодавством та умовами договору про надання послуг. Якщо послуги надаються неналежним чином, споживачі повинні звернутися до виконавця житлово-комунальних послуг або управителя, який займається багатоквартирним будинком.

Звернення може бути здійснено в усній формі (особисто чи за допомогою телефону) або в письмовій формі (листом чи електронною поштою). У зверненні споживач повинен вказати свої прізвище, ім’я та по батькові, фактичне місце проживання, а також описати, яка саме послуга не надана або надана неналежно.

  • Складання акту-претензії:

Якщо виявлені порушення не виправляються або на них не реагують, наступним кроком є складання акту-претензії. Цей акт фіксує факт ненадання або надання послуг неналежної якості і є підставою для здійснення перерахунку вартості послуг.

Форма акту-претензії затверджена Порядком, визначеним постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 №1145.

  • Виклик виконавця на перевірку:

За ст. 27 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач має право викликати представника виконавця для перевірки якості та кількості наданих послуг. Виконавець зобов’язаний прибути на перевірку в строки, вказані в договорі, але не пізніше ніж протягом однієї доби з моменту отримання повідомлення.

  • Оформлення акту-претензії:

Акт-претензія складається виконавцем послуги разом зі споживачем і містить деталі щодо ненадання чи надання послуги неналежної якості. Якщо виконавець відмовляється підписати акт, споживач може це зробити самостійно, заручившись підписами двох інших споживачів, які проживають у сусідніх будинках або приміщеннях.

  • Вирішення питання або оскарження:

Після отримання акту-претензії виконавець послуг протягом п’яти робочих днів має вирішити питання щодо задоволення вимог споживача. Якщо вимоги не задоволені, споживач отримує обґрунтовану письмову відмову. У разі ненадання відповіді у встановлений строк претензії споживача вважаються визнаними.

  • Звернення до Головного управління:

Якщо виконавець відмовив у задоволенні ваших прав, споживач може звернутися до Головного управління, склавши скаргу згідно з Законом України "Про звернення громадян". До скарги додаються копії договорів, платіжних квитанцій та актів-претензій.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...