Яким буде курс долара через рік: Український бізнес озвучив новий прогноз

Український бізнес покращив свої очікування щодо стійкості гривні. Тепер підприємці очікують, що за рік вартість долара не перевищить 40 грн, передають Патріоти України.

Раніше бізнесмени були готові до падіння гривні до 40,43 грн/дол. Про це свідчать результати опитування, проведеного Національним банком України (НБУ). Участь взяли 652 підприємства із 21 регіону країни (з 31 липня по 29 серпня).

"Очікування рівня девальвації національної валюти продовжили послаблюватися: середнє значення обмінного курсу, на якого респонденти очікують через 12 місяців, становить 40 грн/дол.", – повідомили в НБУ.

При цьому вже більше половини опитаних керівників підприємств (56,5%) вважають, що курс долара протягом наступних 12 місяців взагалі не підніматиметься вище за 40 грн. Кварталом раніше так вважали лише 44,3% респондентів.

Такі очікування загалом сходяться з прогнозами аналітиків. Так в Інституті економічних досліджень та політичних консультацій вважають, що в Україні не очікується повернення до фіксованого курсу долара, оскільки його скасування не призвело до серйозних коливань на валютному ринку. У майбутньому зміни курсу також не стануть критичними, вважають експерти.

"НБУ свідомо зберігає невизначеність про тимчасові рамках першого етапу (керованої гнучкості обмінного курсу. – Ред.) та подальших кроків щодо збільшення коливань гривні по відношенню до долара. Гнучкість курсу поступово збільшуватиметься, але можливість відмови від керованого курсу гривні поки що серйозно не обговорюється", – зазначається у звіті Інституту.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...