Європейським курсом: "Слуги народу" внесли закон про заборону в Україні пластикових пакетів

Проектом передбачається заборона реалізації в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9507 “Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу”. Про це повідомляється на сайті парламенту, передають Патріоти України.

Авторами законодавчої ініціативи є ряд народних депутатів, серед яких - позафракційний депутат Борислав Береза, голова фракції “Блоку Петра Порошенка” Артур Герасимов, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат від БПП Рефат Чубаров, голова Комітету ВР у закордонних справах Ганна Гопко.

“Проектом передбачається заборона реалізації в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, за винятком біорозкладних пластикових пакетів та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів. Окрім того, проект передбачає обов’язкове маркування пластикових пакетів”, - йдеться у пояснювальній записці.

Також законопроектом пропонується внести зміни до закону «Про захист прав споживачів», встановивши, зокрема, відповідальність за порушення цього закону в разі його ухвалення. Так, за реалізацію в об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, що заборонені до реалізації, передбачається запровадитися відповідальність у розмірі 500% вартості одержаної для реалізації партії товару, виконаної роботи, наданої послуги, але не менше 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн). У разі, коли відповідно до закону суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат, - у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

Водночас відсутність маркування пластикових пакетів може передбачати стягнення 30% вартості, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн), а у разі, коли відповідно до закону суб'єкт господарської діяльності не веде обов'язковий облік доходів і витрат, - у розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому пропонується уповноважити центральний орган виконавчої влади у сфері захисту прав споживачів відбирати у суб'єктів господарювання сфери торгівлі і послуг зразки пластикових пакетів для перевірки їх якості на місці або проведення незалежної експертизи у відповідних лабораторіях, а також приймати рішення про припинення реалізації ними заборонених пакетів.

Передбачається, що ухвалення пропонованого проекту наблизить вітчизняне законодавство до законодавства Європейського Союзу, значно знизить обсяги відходів з поліетилену, тим самим сприятиме поліпшенню стану навколишнього природного середовища, здоров’я населення.

Автори законопроекту також звертають увагу на те, що в Україні людина щороку викидає близько півтисячі пластикових пакетів. При цьому період їх розкладання становить більше ста років.

“Станом на сьогодні в багатьох країнах світу діють обмеження на використання пластику. Зокрема, у Франції, Італії, Сингапурі заборонено використовувати будь-які пластикові пакети. В Ірландії, Латвії та Данії для торговельних організацій встановлений податок на пластикові мішки, а в Танзанії передбачена кримінальна відповідальність за реалізацію пластикових пакетів становить, що передбачає ув’язнення до одного року”, - акцентується в пояснювальній записці.

Європарламент 24 жовтня 2018 року остаточно заборонив цивільний обіг окремих видів продукції з поліетилену. Таке рішення викликано загрозою глобальної екологічної катастрофи, пов’язаної з використанням людьми пластику.

Джерело: Укрінформ

Тігіпко став власником вагонобудівного заводу в Австрії

четвер, 25 квітень 2024, 21:15

Кіпрська компанія TAS Overseas Investments Limited Сергія Тігіпка стала мажоритарним власником австрійського вагонобудівного заводу TransAnt GmbH. Про це свідчить виписка з офіційного торговельного реєстру Австрії, повідомляють Патріоти України з посил...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...