Індексацію провели, але: Чому у квітні не всі пенсіонери отримають підвищені виплати

У березні в Україні провели індексацію пенсій. Проте у квітні суми виплат зростуть не для всіх пенсіонерів. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів подробиці, передають Патріоти України.

"Вже анонсовано, що на початку квітня, повинен відбутися перерахунок пенсій для громадян, які продовжують працювати. Але по факту цього перерахунку від 1 квітня 2024 року не буде. Тобто, він буде, але пізніше. Перерахунок зроблять скоріш всього в травні. А у червні зроблять доплату за квітень і травень. І цей перерахунок стосується не всіх громадян", – пояснив експерт.

За його словами, причина у тому, що звітність до Пенсійного фонду раніше подавалась щомісячно, а тепер щоквартально. Таким чином, даних про сплату внесків за січень, лютий, березень та квітень 2024 року у Пенсійному фонді ще немає, тож неможливо визначити хто має право на перерахунок.

Тому коли звіти за квартал надійдуть у квітні, все це порахують і у травні приймуть рішення. "Перерахують вже по факту у червні", – пояснив він.

Сергій Коробкін зазначив, що офіційно в Україні перебуває приблизно 2,6 мільйона пенсіонерів, які працюють. А перерахунок торкнеться приблизно 600 тисяч.

"Перерахували, додали стаж, основний розмір пенсії трохи збільшився, а загальний розмір пенсії з усіма доплатами і «дотяжками» все одно не перевищує попередній розмір пенсії. І також в середньому таке зростання пенсії не дуже велике", - зазначив Сергій Коробкін.

Також він нагадав, що це не фіксована доплата, перерахунок – індивідуальний. "В першу чергу додається стаж, іноді можуть зробити перерахунок пенсій по заробітній платі, якщо це вигідно. Якщо зарплата була більшою останні два роки і якщо це вплине за коефіцієнт заробітної плати", – пояснив він.

Оце так! Росія заробляє мільярди, продаючи нафту в ЄС через Туреччину, - Politico

четвер, 16 травень 2024, 14:57

Використовуючи лазівку в санкціях, Туреччина маскує російську нафту під власну та експортує її до ЄС, приносячи Росії мільярдні прибутки. Про це пише Politico. Згідно з дослідженнями Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) і Центру вивче...

Війна руйнує бізнес монополій людей Льоні-Космоса і Ко: Приватизований за копійки під час мерства Черновецького "Київводоканал" повертається у власність столичної громади

четвер, 16 травень 2024, 9:23

Колись надприбуткові столичні компанії-монополісти приватизовані "кращими людьми міста" за участі їх кураторів з Кабміну та Банкової два десятки років збагачували своїх власників аж до 2022 року. Київська міська рада 16 травня планує розглянути проєкт ...