Іноземці не зможуть купити до 2024 року: В Україні оновили проект закону по ринку землі (інфографіка)

Українська земля залишиться громадянам

Прем'єр-міністр України розповів про зміни до законопроєкту про обіг земель сільськогосподарського призначення. Він встановлює заборону на продаж землі іноземним компаніям до 2024 року, передають Патріоти України.

За словами глави уряду, парламентський комітет з питань аграрної політики на основі урядового законопроекту створив інтегрований проєкт закону.

Що зміниться у законі про землю для іноземців?

– компанії, кінцевим бенефіціаром яких є іноземці, не зможуть купити українську землю;

– оновлений законопроєкт не стосується іноземних громадян, які вже більше трьох років працюють на українські землі і платять податки до українського бюджету;

Автор законопроєкту, голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Сольський на брифінгу у п'ятницю розповів, що в Україні понад 1300 іноземних компаній. За його словами, вони роками вкладаються в українську землю, інфраструктуру, створюють робочі місця. Позбавляти їх права на покупку землі, на думку авторів законопроєкту, несправедливо.

– істотно знизиться антимонопольний ліміт. На обласному рівні відсоток концентрації зменшений з 15% до 8%. Введено додаткове обмеження на рівні ОТГ – 35%.

Ми маємо 42 мільйонів гектарів сільськогосподарської землі. Це як вся площа 10-ти Нідерландів, 8-ми Словаччин або 5-ти Австрій. А цивілізованого ринку землі немає,
– зауважив прем'єр-міністр.

Що відомо про ринок землі в Україні і що може змінитись:

25 вересня уряд вніс законопроект №2178 про обіг земель сільськогосподарського призначення до Верховної Ради. Він передбачає скасування з 1 жовтня 2020 року заборони на відчуження земель сільгосппризначення всіх форм власності.

  • В Україні діє заборона на продаж та відчуження земель сільськогосподарського призначення. ВРУ продовжила мораторій на продаж до 1 січня 2020 року.
  • В уряді планують відкрити ринок землі з 1 жовтня 2020 року.
  • Водночас купити державну і комунальну землю можна буде на публічних прозорих торгах. Ті, хто орендують ділянку, матимуть змогу викупити землю першими.

Джерело: 24 канал

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...