Картопляні війни 2020/21: Фермери вважають, що "другий хліб" дорожачатиме і надалі, експерти відкидають, апелюючи до високого врожаю

Ціна на картоплю на найбільшому гуртовому ринку України “Шувар” зросла на 4,3% й досягла 7 грн/кг на деякі сорти, повідомляють Патріоти України з посиланням на agronews.ua.

Найдешевші партії картоплі на гурті наразі коштують 6 грн/кг, найдорожчі – 7 грн/кг. Середньозважена ціна на картоплю українського виробництва становить 6,5 грн/кг.

Гуртові партії безпосередньо від агровиробників наразі пропонують за ціною від 5 грн/кг. У середньому ціна на картоплю наразі на 10% дорожче, ніж в кінці минулого робочого тижня.

За словами, фермерів, підвищувати ціни в даному сегменті їм дозволив не тільки високий попит, але і скорочення пропозиції даної продукції від дрібних господарств та населення, оскільки збиральна кампанія вже пройшла свій пік.

Оператори ринку відзначають, що зростанню цін не сприяло зниженню попиту на картоплю, у зв’язку з чим вони не виключали, що наступного тижня фермери будуть робити спроби вкотре підвищити ціни в сегменті.

Разом з тим експерти налаштовані більш оптимістично щодо стримування цін. Україна цілком зможе задовольнити потреби внутрішнього ринку у картоплі, як це було завжди, за винятком сезону 2019/20, коли країна вперше в історії імпортувала істотні обсяги коренеплодів.

«Попри великі очікування російських та білоруських експортерів заробити на продажу продукції в Україну, торішня ситуація з масовим імпортом картоплі з цих країн, швидше за все, не повториться», — йдеться в повідомленні east-fruit.com.

Ціни на картоплю в Україні з самого початку нового сезону-2020/21 поступово знижувалися протягом кількох місяців. Станом на початок останнього осіннього місяця поточного року, ціни стабілізувалися і впевнено утримуються на доступному для переважної більшості покупців рівні.

Споживач на даний цей може платити за картоплю як мінімум на 30% менше, ніж роком раніше.

«У сезоні-2019/20 в Україні був зібраний один з найнижчих за всю історію незалежності України врожай картоплі через зниження валового збору картоплі саме в господарствах населення. Так як комерційне виробництво картоплі в Україні навряд чи покриває навіть 10% від загального валового збору, саме підходи і ставлення до вирощування картоплі з боку населення відіграють досить важливу роль в ціноутворенні на внутрішньому ринку аж до завершення сезону», — наголошують фахівці.

Що стосується другої половини нинішнього сезону, то ситуація на українському ринку картоплі істотних змін швидше за все не зазнає, і кардинальної зміни оптових цін на дану продукцію, принаймні виходячи з сьогоднішніх реалій, очікувати не варто. Якщо, звичайно, не трапиться нових катаклізмів, зазначається у повідомленні.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...