Хіти тижня. 20 тисяч грн, соцпакет та жодних умов до кваліфікації: Яку роботу зараз пропонують українцям у Польщі

Слід остерігатися тих, хто рекомендує всі документи оформляти вже після приїзду в Польщу або пропонує працювати нелегально.

Наприкінці квітня уряд України негласно заборонив українцям виїжджати на роботу до країн ЄС через світову ситуацію з пандемією. Однак, певні рейси з заробітчанами, котрі прямували на сезонні роботи до інших країн, все ж були. Пізніше український уряд висунув вимоги до таких робіт, а саме: українці мають отримати офіційне працевлаштування, страхування та лікування, зазначають Патріоти України.

При цьому, до карантину варіантів для жителів країни поїхати за кордон на тимчасову роботу було багато. І зараз вони частково все ще доступні, хоча й не завжди надійні. Влаштовуватись на роботу за кордон можна самостійно, проглядаючи вакансії та проводячи перемовини з потенційними роботодавцями, можна скористатись допомогою знайомих або звернутись до агенцій, які саме на таких послугах і спеціалізуються. Журналістка вирішила перевірити останніх на власному досвіді під виглядом шукача заробітку в сусідній Польщі. Що з цього вийшло – читайте далі.

Знайти в інтернеті агенцію з працевлаштування в Польщі не складно – таких десятки, якщо не більше. Проте, це лише на перший погляд, адже телефони більшості з них, вказані на сайтах, або вимкнені, або не відповідають.

За словами спеціаліста однієї з таких компаній, жодних проблем з тим, щоб поїхати на роботу в Польщу, немає. Щоправда, зв’язуватись з сезонними роботами «в полях» за біометричним паспортом він не радить, особливо в умовах карантину, адже це короткотривалий і не захищений законом спосіб. А от за робочою візою і з офіційним працевлаштуванням вже в червні можна опинитись на одному з польських заводів. І організувати все це агенція готова за 2 300 гривень – 100 на етапі реєстрації документів, а 2 200 – після їхнього отримання. За ці гроші обіцяють оформити запрошення від роботодавця на 180 днів, медичний страховий поліс та анкету польською мовою для Пункту прийому візових анкет (ППВА), тобто всі документи, які потрібно подати в польський візовий центр. Заплатити в консульстві за візовий збір доведеться окремо. Проте, в агенції запевняють, що всі ці документи роблять для подальшого працевлаштування, і вони допоможуть з підбором вакансії та переїздом в Польщу. Працевлаштувати кожного клієнта обіцяють на 100%.

Для того, щоб все це оформити, потрібно 2-3 тижні, тому подавати документи пропонують вже зараз. Мотивують це ще й тим, що зараз велика кількість заробітчан повернулася додому, а після завершення карантину вони будуть шукати роботу за кордоном, створюючи конкуренцію і черги в візових центрах. За умови подачі документів зараз, підготувати все обіцяють до кінця травня з розрахунком на те, щоб отримати робочу візу на початку червня і одразу їхати працювати.

Оплатити квитки до обраного міста теж доведеться самостійно, але автобуси, за словами менеджера, забезпечує компанія. Вона ж відкриє банківський рахунок, надасть SIM-картку польського телефонного оператора. Хоча все це зробити можна і самостійно. Обіцяють також безкоштовно надавати супровід і, за необхідності, допомогу вже на місці.
За словами менеджера компанії, робоча віза дасть гарантію безпечного працевлаштування, офіційної роботи за трудовим договором і можливості отримувати зарплату на банківську картку, мати оплачуваний лікарняний і відпускні дні. Самостійно подбати радить лише про гроші на час до першої зарплатні, хоча і це може залежати від роботодавця – хтось виплачує аванс, хтось пропонує проживання в хостелі з кількома сусідами з оплатою лише комунальних платежів, а хтось цього не робить.
Середня зарплатня, на яку зараз можна розраховувати в Польщі, за словами співробітника агенціїї, складає 3 000 злотих (19 350 гривень). При цьому, жодного питання щодо кваліфікації, освіти чи навичок у нього не виникло. Як запевнив менеджер, такий варіант працевлаштування не вимагає ні знання польської, ні досвіду, ні вікових обмежень. Щоправда, одразу попередив – робочі зміни, скоріше за все, будуть по 8-12 годин в день і на ногах, хоча й в комфортних умовах. За годину праці можна заробити 13-14 польських злотих (83,85 – 90,3 гривень) і більше, але за умови, що вам ще не виповнилося 26 років (працівники молодше 26 років можуть отримувати більше). Також договори можуть передбачати ставку, а не погодинну оплату - це приблизно 2 200 злотих і більше (трохи більше 14 тисяч гривень відповідно).

З іншого боку, ці варіанти передбачають роботу на заводах, складах інтернет-магазинів тощо. Намагатись шукати роботу з клієнтами без знання мови, за словами менеджера, - поганий варіант. Не радить він пробувати працювати і в сфері обслуговування через не завжди коректне ставлення і умови, які часом сильно відрізняються в роботодавців.

Як запевняє менеджер, варіант роботи в Польщі за трудовим договором – стабільний навіть під час карантину. Особливо, якщо працевлаштовуватись не самому, а з членом родини чи партнером. Так, за його словами, і буде легше адаптуватись, і спокійніше, і заробити можна більше. І багато хто з роботодавців пропонує вакансії саме для сімейних пар.
Щоправда, менеджер іншої компанії – у своїх оцінках стриманіша. Заледве почувши, що цікавить робота в Польщі, вона заявила, що доки діє карантин – шукати подібні варіанти не варто. Зараз такі послуги доступні лише для тих, хто вже в сусідній країні, а візові центри будуть зайняті оформленням документів тих людей, які подавалися на сезонні роботи ще до карантину. Тим більше, за її словами, зараз неможливо знайти роботу за біометричним паспортом – хіба на збір врожаю за найнижчу оплату і за сумнівними умовами.

По завершенню карантинних обмежень і після відкриття кордонів ситуація буде іншою, і агенція пропонуватиме свої послуги з працевлаштування за 3 500 гривень. З них 1 500 – завдаток, все інше – після оформлення документів. Також пропонують як безкоштовні вакансії, так і вакансії за гроші. В послуги агенції входить узгодження вакансії, отримання запрошення, оформлення документів для подачі в візовий центр. Візовий збір, як і в попередній агенції, потрібно сплатити додатково, а в консульство – прийти особисто. Також до сфери послуг агенції входить страхування та оформлення польської SIM-картки з мінімальною сумою на рахунку. За словами менеджера, компанія працює офіційно - з підписанням договору і сплатою послуг через банк.

Результатом співпраці має стати робоча віза на півроку, а її оформлення займе 5 тижнів. Хоча, як варіант, клієнту можуть запропонувати оформитись в Україні, але працювати в Польщі. Після працевлаштування в агенції також обіцяють допомогу і супровід на час перебування в іншій країні. Проте одразу прямо попереджають – романтичні мрії про життя в європейській країні не відповідають дійсності, адже працювати там доведеться важко, багато і наполегливо.

Наостанок варто сказати - працевлаштування через агенцію може бути дорогим, але дієвим способом. Слід пам’ятати про базові заходи безпеки і уважність, які допоможуть не втратити гроші через афери недобросовісних посередників. Як мінімум, варто перевірити ліцензію агенції на сайті Міністерства соціальної політики і не платити жодній із них гроші наперед – лише за фактом виконаних домовленостей. Варто також звернути увагу на договір, адже, як мінімум, він має бути складений у двох екземплярах і зрозумілою мовою, підписаний обома сторонами і містити всі права, обов’язки і умови цих самих сторін. Не рекомендуємо зв’язуватися з компаніями, які обіцяють оформити робочу візу самостійно, адже особиста явка того, хто шукає роботу, в консульство обов’язкова. Також слід остерігатися тих, хто рекомендує всі документи оформляти вже після приїзду в Польщу або пропонує працювати нелегально.
Джерело: ТСН.ua

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...

Вирішили зекономити? Експерт пояснив, що не так з січневим перерахунком пенсій в Україні

вівторок, 23 квітень 2024, 11:30

Незалежний консультант Сергій Коробкін, який роз'яснює положення пенсійного законодавства, розповів, чому з початку року прожитковий мінімум і мінімальна зарплата збільшилися, а індексацію пенсій проводять лише у березні, передають Патріоти України. Я...