Хіти тижня. Чиновники бояться сказати президенту: Туреччина не купуватиме українські двигуни для своїх безпілотників

Турецькі військові віддали перевагу двигуну виробництва дочірньої компанії Turkish Aerospace Industries.

Туреччина відмовилася від використання у виробництві військових ударних безпілотників Bayraktar двигунів ТВ2 українського виробника "Мотор Січ". Про це повідомив міжнародний інформаційний портал про оборонну та аерокосмічну промисловість Global Defense Corp, передають Патріоти України.

За його даними, турецькі військові віддали перевагу двигуну виробництва дочірньої компанії Turkish Aerospace Industries. "Новий двигун, зроблений TUSAS Engine Industries має найвищі показники ефективності у своєму класі в усьому світі", – пише Global Defense Corp, цитуючи слова Сельчука Байрактара, технічного директора Bayraktar.

Він також поділився відеоматеріалами з випробувань двигуна й зазначив, що це не прототип, а двигун масового виробництва. Перехід на використання двигунів власного виробництва Туреччина здійснює на тлі зовнішнього політичного тиску й введення різними країнами ембарго на постачання військових технологічних рішень.

Зі свого боку, Канада офіційно оголосила, що припинила видачу дозволів на експорт озброєнь для Туреччини, оскільки ці технології може бути використано Анкарою у воєнному конфлікті між Вірменією і Азербайджаном. А США почали блокування експорту двигунів Honeywell.

Як повідомлялося раніше, експерти попереджали, що можлива українсько-турецька угода у сфері оборонного співробітництва несе в собі безліч ризиків для Анкари. Крім того, аналітики вважали дивною появу на переговорах в Анкарі про військово-технічну співпрацю В'ячеслава Богуслаєва.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Україна внаслідок війни з РФ втратила чверть економіки: Держстат розкрив підрахунки щодо ВВП

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:30

Українська економіка за підсумками 2023 року збільшилась на 5,3% (зростання реального внутрішнього валового продукту, ВВП). При цьому показники все одно далекі від тих, що були на початок повномасштабного вторгнення РФ. Реальний ВВП становить лише 75% ...