Хіти тижня. Дешево, але не для нас: Українцям розповіли, куди продають олію, поки в магазинах зростають ціни

Україна посідає першу позицію в рейтингу найбільших експортерів соняшникової олії у світі за підсумками 2020 року, а найчастіше українську продукцію купують Індія, Китай та Нідерланди. Про це повідомляє Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу", зазначають Патріоти України.

"Основними країнами-імпортерами даного продукту є: Індія (31% українського експорту), Китай (20%) і Нідерланди (10%). На кожному з перерахованих ринків у 2020 році українські постачальники займали лідируючі позиції", – йдеться в повідомленні.

Зокрема, минулого року Індія закупила 1,9 млн тонн української олії, що становить 75% всього імпорту країни, Китай – 1,2 млн тонн (59%), Нідерланди – 600 тис.тонн (87%). Головними конкурентами України з експорту цього товару є Росія, Аргентина і Болгарія. Експерти підкреслюють, що частка соняшникової олії становила 11% експортної виручки України у 2020 році.

Ціни на олію в Україні:

Україна у 2020 році вдруге поспіль поставила рекорд з експорту соняшникової олії, відвантаживши на зовнішні ринки 6,9 млн тонн на суму 5,3 млрд дол. В Україні ціни на олію та цукор за рік зросли майже вдвічі. За даними Держстату, в липні цього року соняшникова олія коштувала майже на 80% дорожче, ніж у липні 2020 року.

Як розповів науковий співробітник Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" К. Е. Н. Артем Педорченко, ціни на соняшникову олію можуть знизитися вже наступного місяця з початком збору врожаю соняшнику в Україні та зниженням цін на олії на світовому ринку.

Вклади більше не виплачують: В Україні закрили ще один банк

неділя, 8 вересень 2024, 13:52

В Україні закрили "Златобанк" - процедуру здійснення виплат клієнтам оголосили завершеною. Про це повідомили в пресслужбі Фонду гарантування вкладів фізосіб, передають Патріоти України. У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб зазначили, що Фонд прип...

Без світла по 16 годин на добу? Озвучено прогноз, в яких містах взимку буде найтяжча ситуація

неділя, 8 вересень 2024, 9:50

Взимку 2024 року Київ, Харків і Одеса можуть стикнутися з серйозними проблемами в енергопостачанні через дефіцит генерації та військові загрози. У випадку відключення зовнішнього постачання, мешканці цих міст можуть залишатися без світла до 16 годин на...