Хіти тижня. Експерти озвучили прогноз по курсу долара у вересні

Влітку 2019 року гривня зберігала досить високі позиції по відношенню до долара, однак у вересні ця ситуація швидше за все почне змінюватися і гривня буде падати.

Про це розповів фахівець Центру Разумкова Василь Юрчишин, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

За його словами, зміцнення гривні влітку було пов'язано з виборами, і пов'язаним з ними заходом в Україні "специфічних капіталів", а також з викупом гривневих облігацій. Перше масове погашення таких облігацій має відбутися вже у вересні, і це відразу позначиться на курсі гривні.

"Восени повинні початися перші погашення коротких облігацій, 6-9-місячних. Тому, я думаю, найближчим часом ми побачимо ослаблення гривні. Досить поступове, але з певним прискоренням. А на кінець року ми, очевидно, повернемося до того рівня, який був і в минулому році - десь 27,5-27,9 грн за долар", - говорить Василь Юрчишин.

Інший фахівець, керівник EXANTE Україна Володимир Позній, також вважає, що у вересні долар почне зростати, хоча поки і не дуже сильно.

"Відмітка в 25 гривень на протязі останніх трьох років виступає в якості значущого рівня, поблизу якого зростання української валюти втрачає силу. Схоже, цей же сценарій стався в серпні, незважаючи на те що гривня стала лідером за приростом до долара з початку року, додаючи в якийсь момент більше 10%. Ймовірно, відскік долара до гривні продовжиться у вересні і потенційно розтягнеться на кілька місяців, поклавши початок росту до верхньої межі діапазону останніх років - 28 за долар. У вересні, зокрема, можливий відкат в область 26", - говорить він.

Серед причин, які можуть сприяти ослабленню української валюти, Володимир Позній виділяє торгові війни і ослаблення валют країн, що розвиваються.

"Торгові війни пригнічують промислове зростання в усьому світі, що викликає скорочення попиту на основну експортну сировину України і тягне за собою ослаблення валюти. На додаток до порядку денного в серпні знову стали просочуватися насторожуючі новини з Туреччини та Аргентини, що викликало різке ослаблення національних валют цих країн. Турбулентність валют країн, що розвиваються часто викликає негатив для всього блоку валют EM, що може стати головною темою вересня", - говорить він.

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...

Втрати все відчутніші: Нафтопереробка в Росії впала до річного мінімуму - це результат атак дронів СБУ, - Bloomberg

середа, 24 квітень 2024, 8:50

Нафтопереробка на російських заводах у квітні 2024 року впала практично до річного мінімуму. НПЗ (нафтопереробні заводи) в РФ квітні видавали лише 5,23 млн продукції на добу, що є майже найнижчим рівнем з травня-2023. Ключовою причиною падіння стали ре...