Хіти тижня. Експерти розповіли, що буде з доларом на наступному тижні

Скуповувати валюту вже пізно, продавати ще рано, тому громадянам найкраще поки утриматися від будь-яких обмінних операцій.

На тижні, що минає, гривню продовжувало лихоманити: тренд курсу змінювався то вгору, то вниз. Але прогнози експертів збулися: нового неконтрольованого зриву гривні в піке не відбулося. За тиждень вона знецінилася з 28,25 до 28,77 грн/долар, або на 1%. Експерти сайту «Сьогодні» – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко – роз’яснили причини такої поведінки долара і оцінили можливі тренди на наступний тиждень. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із їх міркуваннями.

Що сталося з курсом за тиждень

Знецінюватися готівкова гривня продовжувала з суботи, але плавно – по 5-6 копійок у день. У вівторок, 24 березня, Нацбанку, завдяки невеликим валютним інтервенціям, вдалося зміцнити курс, але тільки на день, вже в середу він знову пішов вгору, і до п’ятниці за готівковий долар в обмінниках просили в середньому 28,77 грн, або на 52 копійки більше, ніж тиждень тому.

Офіційний курс НБУ на 50-60 копійок відставав від середнього курсу продажу готівкової валюти. При цьому спред (різниця між курсами продажу і покупки) за тиждень зменшився з 80 копійок до 68, це побічно свідчило, про те, що банкіри не чекають нової різкої девальвації гривні. На понеділок Нацбанк встановив офіційний курс 28,18 грн/долар (в п’ятницю був 28,14 грн/долар).

Головні причини змін

Експерти кажуть, що на минулому тижні продовживося тренд, який був раніше: паніка вляглася, але гривня поступово девальвувала. Нацбанк виходив із незначними інтервенціями, не більше 100 млн доларів. На попередньому тижні, коли курс почав різко пікірувати, було продано понад мільярд доларів з валютних резервів.

За словами Андрія Шевчишина, ситуація на минулому тижні ставала все більш стабільною, незважаючи на коливання курсу то вгору, то вниз. «Карантин робить свою справу, попит на валюту у бізнесу знизився, надлишки готівкової гривні у населення закінчуються. Також Нацбанк повідомив про надходження з-за кордону значних обсягів готівкової валюти, яку вже на наступному тижні можуть викупити комерційні банки. Це додатковий фактор для згладжування панічних настроїв».

Олександр Охрименко зазначив значне зниження попиту на валюту в період з 23 по 27 березня. «Пік перевищення попиту на валюту над пропозицією завершено, – упевнений Охрименко. – Зараз невелика різниця між охочими придбати валюту і продати, і тому НБУ не проводить валютних інтервенцій. Він це робив, коли дійсно попит зашкалював, і своїми інтервенціями він «гасив» девальвацію гривні. Це принесло результат».

Олег Пендзин пояснив зниження попиту на валюту тим, що перша хвиля нерезидентів, які захотіли продати українські гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) і конвертувати виручку в валюту, спала. Але недолік готівкової гривні на ринку штовхає курс вгору.

Чого очікувати наступного тижня

Олег Пендзин впевнений, що стабільність курсу гривні буде залежати від того, чи прийме Верховна Рада закон про заборону ренаціоналізації банків (повернення їх власникам) або хоча б призначить дату голосування і буде зрозуміло, що голоси «за» знайдуться.

«Ухвалення цього закону запустить програму співпраці з Міжнародним валютним фондом і зупинить відтік нерезидентів, які інвестували в українські ОВДП близько 100 млрд грн, – роз’яснив Олег Пендзин. – За тиждень до цього нерезиденти активно продавали ОВДП і виводили валюту, що, зокрема, призвело до обвалу курсу майже на дві гривні. А транш від МВФ поповнить золотовалютні резерви Нацбанку і зміцнить курс гривні. Це особливо важливо перед поверненням України в травні Фонду та іншим кредиторам наших боргів і відсотків за ними. Я сподіваюся, що закон депутати приймуть, і курс стабілізується на нинішньому рівні. Його подальший обвал не вигідний нікому: ні МВФ, на владі України, ні населенню. Але поки ситуація невизначена, це не дозволяє дати більш точний прогноз».

Андрій Шевчишин також згоден, що на курс гривні зараз більше впливає політика, ніж економіка, зокрема прийняття згаданого закону і відновлення слідом за ним співпраці з МВФ. Він підтвердив свій прогноз про те, що паніка поступово спадає і ринок шукає точку рівноваги.

«Якщо стане ясно, що закон про заборону ренаціоналізації банків буде прийнятий, то наступний тиждень більш імовірний прогноз, що ринок продовжить заспокоюватися, – розповів Андрій Шевчишин. – Швидше за все, що курс готівкової гривні буде коливатися в коридорі 27,5-28,5 грн/долар».

Олександр Охріменко каже, що в кінці березня – початку квітня продовжиться повільне знецінення гривні. «Якби Нацбанк вчасно не погасив паніку, то курс долара зараз був би більше 30, а можливо, і 40 грн, – зазначив Олександр Охріменко. – Тепер ситуація хоч частково, але збалансувалася. Ревальвації поки немає і не очікується, все ж попит на готівку перевищує пропозицію над продажем валюти. Тому на наступному тижні курс продажу готівкової гривні просяде ще на 15-20-копійок, але зупиниться, не дійшовши до 29 грн за долар».

Продавати або купувати валюту

Всі експерти радять наступного тижня взяти паузу – не купувати і не продавати долари без особливої потреби. Шевчишин повторив свій прогноз тижневої давності. «Скуповувати валюту вже пізно, продавати ще рано, тому громадянам найкраще поки утриматися від будь-яких обмінних операцій», – говорить Андрій Шевчишин.

Такої ж думки дотримується і Олег Пендзин. Зараз населенню треба розпоряджатися тими грошима, які у них є: якщо це гривні – витрачати їх на нагальні витрати, якщо гривень немає, а є валюта, але необхідна гривня – міняти в міру необхідності. «Не варто вплутуватися в гру, правил якої ви не знаєте», – підкреслив експерт.

Олександр Охріменко впевнений, що в той момент, коли готівковий курс долара ситуативно просяде, то можна і ризикнути з покупкою валюти, але не факт, що це принесе дивіденди.

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...