Хіти тижня. Готуйтеся до "удару"! Зменшення субсидій та нові тарифи: Українцям розповіли, що буде з цінами на газ, опалення та електроенергію в жовтні

Українці перебувають в очікуванні нового опалювального сезону, адже всім цікаво, на скільки підвищаться суми в платіжках за комунальні послуги. Нововведення дійсно плануються. Зокрема, вже з 1 жовтня в Україні зміняться тарифи на газ, світло, опалення і гарячу воду, а також механізм обліку спожитих послуг. Крім того, одержувачів субсидій стане в рази менше, передають Патріоти України.

Вже з 1 жовтня в Україні стане нижче тариф на електроенергію. Більшість українських сімей будуть платити за електрику по 1,44 гривні за кВт-годину, а не за старим тарифом 1,68 грн за за кВт-годину. Йдеться про громадян, які споживають менше 250 кВт · год на місяць, а це близько 80% українців. Для усіх інших тарифи підвищаться.

Вартість опалення і гарячої води з 1 жовтня підвищиться від 40% до 70%. Наприклад, в Чернівцях ціни на опалення зростуть на 70%, в Києві і Полтаві за тепло в будинку доведеться платити на 40% більше. Одеса підняла тариф на 56%, а Кременчук - на 53%. Кияни, в квартирах яких встановлено лічильник, з жовтня будуть платити в місяць в середньому 2,2-2,3 тис. грн, а без лічильника - близько 50-54 грн за 1 кв м опалювальної площі. Підігрівати холодну воду за допомогою газового водонагрівача стане на 60% дешевше, ніж платити за гарячу воду комунальним підприємствам.

Місячні тарифи на газ в жовтні перевалять за 30 грн за куб. м. Вартість газу в річних тарифазалишиться незмінною. Зокрема, клієнти "ТАС ЕНЕРГІЯ КРАЇНИ" з 1 жовтня замість 20,96 грн за кубометр газу заплатять 31,06 грн / кубометр. Також подорожчав газ і у постачальника "АСКАНІЯ ЕНЕРДЖІ". Клієнти цієї компанії змушені будуть платити щомісяця 19,95 грн за кубометр, замість 12,5 грн / кубометр. У "Кіївенерджі" тариф на газ з 1 жовтня підскочить з 19,8 грн до 30,5 грн.

Що стосується субсидій, то з 1 жовтня всі нормативи споживання компослуг скоротять в півтора рази і повернуть до тих показників, які були до пандемії. Норма споживання газу на людину становитиме 3,3 куб. м в місяць, холодної води (при наявності в будинку гарячої) - 2 куб. м на людину; холодної води (якщо немає гарячої) - 3,6 куб. м; світла - 100 кВт · год на місяць (без електроплити) на сім'ю з однієї людини плюс ще по 30 кВт · год на кожного додаткового члена сім'ї.

Євро та долар можуть зрівнятися в ціні й уже незабаром коштувати однаково: Що це означає

середа, 24 квітень 2024, 7:22

Учасники фінансового ринку вважають, що євро та долар можуть зрівнятися в ціні. Так, у Bank of America очікують, що це може статися вже за пів року. Імовірність же такого перебігу подій там оцінюють у 10% - при тому, що на початку року ринок майже не б...

Таємні витрати на війну? Кремль засекретив у бюджеті рекордну за 20 років суму

середа, 24 квітень 2024, 6:48

Російська влада продовжує нарощувати секретні витрати федерального бюджету, які вже обійшлися платникам податків у 10 трлн рублів. У 2023 році практично кожен четвертий рубль, витрачений урядом, пішов на засекречені статті, що стало рекордом за два дес...