Хіти тижня. Як вижити без російського газу: Юрій Вітренко розповів, що буде з українською ГТС після запуску "Північного потоку-2"

Одна з ключових ідей розвитку - задіяти унікальну мережу ГТС для транзиту та зберігання водню виробленого з надлишків електрогенеруючих потужностей України, котрі наразі вимушено простоюють.

Північний потік-2

Запуск "Північного потоку-2" буде означати, що транзиту російського газу через територію України не буде взагалі. Про це в інтерв'ю 24 каналу розповів виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко, зазначають Патріоти України.

За словами посадовця, відсутність транзиту російського газу буде означати втрати для української економіки та зробить більш критичними безпекові ризики. "Тому ми робимо все можливе, щоб транзит зберегти", – наголосив він.

Однак, у разі, якщо Росія та Україна не домовляться про новий контракт на транзит російського газу до Європи через газотранспортну систему України, ГТС може бути корисна для альтернативних варіантів транспортування чи зберігання газу. Зокрема, туди можуть закачати водень, який буде використовуватись для збереження енергії, яку виробили з відновлюваних джерел. Такий підхід може стати синергітичним рішенням проблеми «каліфорнійської качки» в електроенергетиці, котра зростає з кожним роком, через зростання потужностей СЕС.

"Є новітні технології, наприклад, водень, який використовується, як механізм збереження енергії. Водень може бути тією субстанцією, яка допомагатиме зберігати для подальшого використання енергію, що генерується з відновлювальних джерел — вітру чи сонця — або енергію, що генерується на АЕС. Зараз в Європі є різні експериментальні технології, коли ГТС використовується для зберігання та транспортування водню", — розповів Вітренко.

Крім цього, українська ГТС може виступити у ролі своєрідного енергетичного мосту між Румунією та Словаччиною з Польщею.

Однак тут варто пам’ятати, що обидва альтернативних варіанти використання ГТС України не приноситимуть стільки ж доходів, скільки приносить транзит російського газу.

Відзначимо, що 30 жовтня Енергетичне агентство Данії таки видало дозвіл на будівництво скандального газопроводу "Північний потік-2" у виключній економічній зоні країни. Магістраль пройде на південний схід від острова Борнхольм в Балтійському морі.

"Північний потік-2 "практично добудований. Данія була останньою країною, яка досі не видала дозвіл на його будівництво. Експерти оцінювали втрати "Газпрому" у 660 мільйонів євро, якщо б Данія не видала дозволу. Там також заявляють, що на завершення будівництва потрібен місяць.

НБУ знову знизив облікову ставку: На що це вплине і чого чекати

четвер, 25 квітень 2024, 15:30

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5% річних з 26 квітня 2024 року. Таким чином, НБУ продовжив цикл зниження облікової ставки, розпочатий у липні минулого року. Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, ...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...