Хіти тижня. "Кінцем епохи бідності" по голові: Гречка - по 65, сало - дорожче за 200. Українцям обіцяють нові ціни на продукти першої необхідності

Ціни на продукти наступного року не знижуватимуться. Всі продукти першої необхідності, які становлять основу харчування українців, дорожчатимуть. Гречка, яка й так уже злетіла в ціні, стане ще дорожчою. Виросте і ціна на сало, яке також цього року б'є рекорди, зазначають Патріоти України.

Гречка – по 65, сало – дорожче за 200: наступного року виростуть ціни на стратегічні продукти - today.ua

Нинішній рік став рекордним зростання цін на продукти. Мабуть, немає жодного виду продовольства, яке не подорожчало б. Причому ціни зросли не на відсоток-два, а принаймні на кілька десятків відсотків.

Зокрема, стрімко подорожчали крупи. На думку віце-президента НААН Ануш Балян, вартість круп зростала через підвищення цін на енергоресурси, високу вартість сировини, яка багато в чому склалася через поганий торішній врожай на зернові культури, а також через зростання зарплат працівників, які зайняті на виробництві круп.

Гречка – по 65, сало – дорожче за 200: наступного року виростуть ціни на стратегічні продукти

Гречка зросте до 65 гривень за кілограм

Рекордсменом у зростанні цін на крупи виявилася гречка. З листопада 2020 по листопад 2021 року найпопулярніша крупа зросла в ціні на 194,2%, тобто майже втричі. Її середня ціна на 20 листопада становила 43,44 гривні.

При цьому за прогнозом Ануш Балян, у 2022 році ціна на гречку так стрімко вже не зростатиме, але все ж таки виросте ще на 15-20%. Таким чином, вартість кілограма гречки становитиме близько 65 гривень.

Сало дешевшим не буде

Ще одним ціновим рекордсменом року, що минає, стало сало. Вартість "українського наркотику" давно випередила ціни на свиняче м'ясо і тепер стартує від 200 гривень за кіло. При цьому "генеральське" сало йде ще дорожче – по 300-350 гривень за кілограм.

Зростання цін на сало обумовлене як підвищенням вартості енергоносіїв і витрат за оплату праці, так і скороченням виробництва цього продукту. Нині агровиробники вважають за краще розводити м'ясні породи свиней, які швидко дають приріст у вазі.

"Ми практично втратили породу свиней українська біла, а на німецьких прилавках таке м'ясо і сало вдвічі дорожче за інші", – каже Ануш Балян.

Наступного року ціна на сало багато в чому залежатиме від ситуації та попиту на ринку. Поки що передбачити її важко. Але те, що вона не стане меншою за нинішні 200 гривень, можна сказати із високим ступенем достовірності.

Звичайно, за таких цін класична гречка зі шкварками, яка раніше вважалася їжею для невибагливих їдків, тепер перейде в розряд делікатесів.


Шалено злетить? МВФ дав прогноз курсу долара до гривні до 2029 року

четвер, 18 квітень 2024, 9:48

Міжнародний валютний фонд прогнозує незначну девальвацію у 2024 році. Потім курс долара до гривні поступово зростатиме, передають Патріоти України з посиланням на World Economic Outlook (квітень 2024 року). Згідно з розрахунками МВФ, середньорічний кур...

Оце так! Популярна спеція за вартістю наздогнала золото

четвер, 18 квітень 2024, 8:50

Одна з найпопулярніших у світі спецій - шафран - подорожчала до золотого рівня. Ці прянощі цінуються за складність виробництва. До того, ж як пише турецьке видання Haber Turk, вона здебільшого росте у країнах, де в останні десятиліття спотерігаються ко...