Хіти тижня. НБУ вводить в обіг нові 10-гривневі монети незвичайної форми

В Україні вводяться в обіг нові монети номіналом у 10 гривень. Вони матимуть незвичайну ромбоподібну форму. Монети з'являться в обігу під завісу року, що минає – з 30 грудня.

З 30 грудня в Україні вводяться в обіг нові монети: гроші мають незвичайну форму - today.uaНацбанк запускає в обіг чотири різновиди нових 10-гривневих монет, об'єднаних загальною тематикою – Україна часів козацтва. Монети виготовлені зі срібла. Набір із чотирьох монет, виконаний у сувенірній упаковці, отримав назву "Козацькі клейноди". Упаковка виконана у вигляді дерев'яного футляра із флоковим покриттям, зазначають Патріоти України.

Назва серії розкриває її тематику. На монетах буде зображено клейноди (атрибут влади) чотирьох уславлених українських гетьманів – Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського. В епоху козацтва клейноди були символом гетьманської влади.З 30 грудня в Україні вводяться в обіг нові монети: гроші мають незвичайну форму

"Історична традиція впродовж віків визначила перелік клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар тощо. Саме гетьманські печатки – невід’ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до присмерку й уособлюють потужні історичні пласти", - йдеться у повідомленні Нацбанку.


У НБУ вирішили створити цю серію монет, аби ще раз нагадати нащадкам про славне історичне минуле України, уособленням якого була козацька держава, яка ввібрала в себе елементи демократії, а також гордість і непохитність українського духу.

Як виглядають нові монети

З 30 грудня в Україні вводяться в обіг нові монети: гроші мають незвичайну формуНа аверсі монет, що розглядаються як ромб, а не як квадрат, розташований нинішній герб України, а під ним напис "Україна". Номінал монети знаходиться на трьох монетах з лівого боку, а на одній – із правого. Внизу – рік, у якому монета була викарбувана, а також позначення металу, його проба та логотип Банкнотно-монетного двору НБУ. По центру кожної монети можна побачити козака Мамая, а також козацькі клейноди та елементи зброї тієї доби.З 30 грудня в Україні вводяться в обіг нові монети: гроші мають незвичайну формуНа реверсі монет розташовані гетьманські печатки, покриті локальною позолотою, а також є напис "Козацькі клейноди".

Маса срібла у цих монетах становить 124,4 грами. Футляри для них виготовлені у двох версіях. Загальний тираж наборів невеликий – лише 2000 екземплярів. Вартість такого набору поки що невідома.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...