Хіти тижня. "Ніж" у саме серце скреп: Китай раптово обвалив світові ціни на нафту

Світові ціни на нафту після тритижневого зростання сильно похитнулися вниз після рішення Китаю не "розганяти" економіку 2020 року, передають Патріоти України.

Вартість бареля марки Brent із постачанням у липні вранці в п'ятницю, 22 травня, знизилася до $34,38. Падіння становило -3,83%. Ф'ючерси на нафту марки WTI із постачанням у липні також подешевшали – до $31,85 за барель (-4,89%). Про це свідчать дані Нью-Йоркської товарної біржі станом на 8:10 за київським часом.

У ході торгів протягом дня ситуація не змінилась. Станом на 15:40 за Києвом Brent коштує $34,88 за барель (падіння -3,27%), WTI – $32,74 за барель (падіння -3,47%).

Водночас у середу та четвер нафта Brent, що подорожчала, стабільно трималася вище від позначки $36, досягнувши одного разу $36,92 за барель. Американська WTI також напередодні коштувала більш ніж $34.

Чому впали ціни

Ймовірною причиною падіння цін на нафту може бути рішення уряду Китаю відмовитися від встановлення мети економічного зростання 2020 року, повідомило агентство Reuters. Воно було ухвалено сьогодні на засіданні Національного народного конгресу.

"Відмова від мети зростання може тлумачитися як приділення меншої уваги інвестиціям в інфраструктуру, а також розглядатися як негатив для нафти", – сказав головний стратег AxiCorp із глобальних ринків Стівен Іннес.

За його словами, сировинний ринок очікував від конгресу більшого інфраструктурного поштовху (що збільшило б споживання Китаєм нафти). Це розчарувало торговців сировиною та змусило їх знизити ціни.

Нагадаємо, з 1 травня набула чинності угода, згідно з якою члени Організації країн-експортерів нафти та їхні союзники (ОПЕК+) зобов'язані обмежувати обсяги видобування. Це повинно прибрати надлишок сировини з ринку та підняти на неї ціни.

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...