Хіти тижня. "Ніж у спину" по-європейськи: Москва усвідомила, що найбільший ринок газу вислизає з її загарбницьких рук

Стратегія закріпити газопроводами свою перевагу на європейському континенті до навали дешевого скрапленого газу з США, попутно ізолювавши для остаточного поглинання Україну, після кількох років напруженої боротьби терпить крах

Після того, як Євросоюз обмежив поставки російського газу по трубопроводу OPAL до половини потужності, в ЄС піднялась хвиля пропозицій радикально розібратися із газової суперечки між Росією і Україною між РФ і Німеччиною з одного боку, Данією і США з іншого, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Газета.ру".

Крім того, тривають суперечки між Єврокомісією і Польщею з країнами Балтії, між ЄК та адміністрацією США, між Ангелою Меркель і Дональдом Трампом.

До спору також підключилася Франція, запропонувавши закрити проекти "Північний потік" і "Північний потік-2", а для європейських споживачів побудувати інший "потік" – через територію України до Франції.

Зокрема колишній президент компанії Gaz de France Лоїк Ле Флок-Пріжан заявив, що поставки по газопроводах президента Росії Володимира Путіна невигідні європейцям.

"Ми починаємо діалог з Єврокомісією. Відправна точка полягає у здатності Єврокомісії усвідомити, що у "Північного потоку-2", який, до речі, нікому не потрібний, немає майбутнього, особливо при існуванні недорогого американського сланцевого газу", – резюмував він.

"Північний потік-2" піде в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських країн – через виняткові економічні зони й територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.

Проєкт оцінюють у 9,5 мільярда євро. Його реалізує "Газпром" в альянсі з європейськими компаніями Engie, Uniper, OMV, Shell, Wintershall.

Вони взяли на себе зобов'язання профінансувати "Північний потік-2" сумарно на 50%, тобто на 950 мільйонів євро кожен. "Газпром" надасть другу половину коштів – 4,75 мільярда євро.

Шалено злетить? Яким буде курс долара наприкінці 2024 року - прогноз експертів

вівторок, 23 квітень 2024, 18:44

За прогнозами експертів, середнє значення курсу у 2024 році становитиме 40,33 грн/долар. Наприкінці року курс зросте до 41,67 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на консенсус-прогноз за квітень 2024 року експертів та чиновників, оприлюдн...

"Поставки зброї можуть лише затягнути війну": Сіярто розкритикував допомогу Україні й заступився за Росію

вівторок, 23 квітень 2024, 14:49

Ситуація на полі бою стала критичною для України, вона перебуває "у дедалі більш невигідному становищі". Водночас Брюссель реагує на це новими постачаннями зброї, що "не наближає нас до миру", а навпаки – "готує до світової війни", передають Патріоти ...