Хіти тижня. Розплата за штучний успіх: Гривню шалено "ковбаситиме" протягом 2020 року, - експерти

Хоча в Державному бюджеті України на 2019 рік курс закладався на рівні 29,4 гривні за долар, наша національна валюта коштувала дорожче. Так, протягом останніх декількох місяців гривня поступово зміцнювалася, і долар коштував 24-25 гривень. Однак економічні експерти стверджують, що таке зміцнення української національної валюти було штучним і може закінчитися сумно. У будь-якому випадку, об'єктивних причин для укріплень гривні надалі вони не бачать.

Експерти - Тарас Загородній, Олег Соскін, Володимир Лановий та Андрій Новак - розповіли Главреду , завдяки чому зміцнювалася гривня в другій половині 2019 року, чи збережеться ця тенденція в 2020-му, і які чинники на це впливатимуть, а також що чекає в новому році основні світові валюти - долар і євро.

ТАРАС ЗАГОРОДНІЙ економічний і політичний експерт

Вартість гривні по відношенню до долара штучно занижена завдяки напливу спекулятивного капіталу, що заходить завдяки нашим ОВДП. Штучно занижена вартість гривні привела до недовиконання по бюджету, митниці та акцизів, які у нас розраховувалися в доларах. Недоотримує прибуток і Національний банк - в НБУ вже заявили про 12,3 мільярда гривень недостачі. Також страждають і українські експортери: ціна на продукцію, що експортується занижена на 15% від їх очікувань.

Така політика є небезпечною, оскільки може привести до кризи, тому що скорочуються доходи, зростає імпорт і т.д. І це при торговельному дефіциті в 7-8 мільярдів гривень на рік. Безумовно, це впливає на стійкість економіки. Не дай бог, почнуться якісь коливання, це буде дуже болісно. Будь-які коливання моментально вдарять по гривні, тому що нерезиденти почнуть масово йти з ринків. У підсумку, ми отримаємо процес, зворотний тому, що спостерігаємо зараз - різкий обвал гривні по відношенню до долара, тому що іноземні спекулянти почнуть масово скидати ОВДП. Все це може привести до плачевних результатів і навіть до дефолту.

Поки зберігається нинішня кон'юнктура, говорити про небезпеку обвалення гривні немає підстав. Але не виключаю, що восени 2020 року стануть можливі різні варіанти розвитку подій у зв'язку з імовірним глобальною економічною кризою.

У євро і долара в 2020 році, на відміну від української гривні, справи буде непогані. Євро повинен бути стабільний, так як в Євросоюзі зберігається позитивний платіжний і торговельний баланси. У США все не так добре, як в ЄС, тому що у них великий торговий дефіцит. Але американці можуть собі це дозволити, для них не становить проблеми фінансувати свої величезні борги.

ОЛЕГ СОСКІН економіст і політолог, директор Інституту трансформації суспільства

Прогноз для гривні на 2020 рік невтішний. Є безліч внутрішніх і зовнішніх факторів, які сприятимуть її ослаблення.

Зовнішні чинники - такі: золото повертає собі функцію світових грошей, і багато країн накопичують золотий резерв, якого в України взагалі немає; США активно скуповують свої боргові зобов'язання, збільшивши емісію долара, що згодом призводить до знецінення американської національної валюти; через Brexit в 2020 році почнеться найпотужніше розвиток зони фунта стерлінга; стрімкий розвиток і поширення криптовалюта.

Внутрішніх чинників - ще більше: негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу; недобір доходної частини бюджету-2019; повний провал програми приватизації 2019 роки; негативне сальдо платіжного балансу; відсутність зростання ВВП; знищення середнього класу, а також дрібного і середнього підприємництва.

Якщо не вживати заходів щодо усунення хоча б внутрішніх чинників, то гривня в наступному році може впасти до 50 гривень за долар. Якщо ж Україна вчасно отримає гроші МВФ, то "хвороба" на час заженуть всередину, і гривня втримається.

Будь-які потрясіння в країні можуть запустити "принцип доміно" і послужити першою кісткою, яка впаде. І тоді вдарить лавина.

Американський долар останнім часом знецінюється, і ця тенденція може зберегтися в 2020-му. Це пов'язано з тим, США почали скуповувати свої боргові зобов'язання, насичуючи створився вакуум масою свіжонадрукованих американських доларів. Якщо Штати будуть продовжувати в тому ж дусі, то долар девальвує на 5-7% до основних валют, особливо до фунта стерлінга і ієні. Штатам це вигідно: вони посилять свої експортні позиції, а також зменшать держборг.

Паралельно девальвує і євро, оскільки і Євросоюз друкує гроші. Кожна світова валюта намагається не отяжелять себе і виштовхнути частина на світові ринки, щоб інші країни "поїдали" інфляцію, щоб та не йшла в базисну країну, яка друкує валюту. У підсумку, жертвами стають слабкі країни.


ВОЛОДИМИР ЛАНОВИЙ президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки України, доктор економічних наук

Зміцнення курсу гривні, яке спостерігалося в останні кілька місяців 2019 року, в цілому є позитивним явищем для економіки. Однак воно було досягнуто за рахунок нарощування запозичень у іноземних кредиторів. З початку 2019 року бере активну продавалися ОВДП під 20%, проте ніяких підстав для таких високих процентних ставок не було і немає. Тому це виглядало як спроба допомогти тим, у кого є зайві гроші - і внутрішнім, і іноземним кредиторам, отримати великі гроші. Так, іноземці приходили з доларами, скуповували гривню і вкладали цю гривню в облігації, в результаті чого доларів на внутрішньому ринку ставало все більше і більше. Тому гривня і зміцнювалася.

З огляду на природу цього процесу, тенденція щодо зміцнення нашої національної валюти навряд чи збережеться надовго. Адже іноземні спекулянти (а саме вони вкладаються в ОВДП) ніколи не прив'язуються до якоїсь однієї країні, тому незабаром можуть відмовитися від України.

Процентні ставки по ОВДП просто необхідно знижувати, тому що бюджет України не витримує цього. Якщо ж нічого не робити в цьому напрямку, то неминучий крах бюджету України, та й всієї держави.

Об'єктивних підстав для подальшого зміцнення гривні в 2020 році немає.

Коли впаде гривня, і якими темпами відбуватиметься падіння - сказати складно. Це буде залежати від майстерності керівництва НБУ - наскільки воно зуміє утримувати курс.

Я думаю, що долар в 2020 році може коштувати і 27 гривень, і 29 гривень - це можливо. Однак я б не поспішав з прогнозами, так як у нас зараз грають в основному короткострокові фактори. Довгострокові чинники - це, наприклад, процвітання економіки і зростання обсягів прямих іноземних інвестицій, а нічим таким України похвастатися не може.


Андрій НОВАК глава Комітету економістів України, кандидат економічних наук

Зміцнення гривні в другій половині 2019 го відбувалося не завдяки позитивним процесам в економіці, а в результаті валютних спекуляцій. Це викликає серйозні побоювання, оскільки, найімовірніше, закінчиться все зривом курсу гривні. Питання лише в тому, коли і наскільки глибоко провалиться наша національна валюта. Коли відбудеться зрив курсу гривні, валютні спекулянти "з повітря", а точніше - на українцях, "запрацюють" величезні "швидкі гроші".

Спочатку в бюджеті на 2020 рік курс гривні закладався на рівні 28,2 гривень за долар, але до розгляду держбюджету-2020 у другому читанні цей показник був переглянутий. В результаті, бюджет був прийнятий з курсом 27,5 гривень за долар. Що одна цифра, що інша щодо нинішнього ринкового курсу означає девальвацію гривні, як мінімум, на 15%.

Виходить, уряд і Нацбанк не просто прогнозують, а планують таку девальвацію гривні. І саме це дозволить валютним спекулянтам збагатитися на нас.

Через те, що українська економіка слабо імплементована в світову економіку, на нас мало вплине світова фінансова криза, якщо він вибухне. Адже Україна в основному експортує сировину і напівфабрикати і залежить від цін на три-чотири категорії товарів: метал, зерно, кукурудзу і хімію. Якщо ціни на ці товари будуть більш-менш стабільні, то світова фінансова криза торкнеться нас мінімально.

Однак падіння цін на ці групи товарів, навіть якщо світової кризи не буде, стане набагато більш болючим ударом по українській економіці, ніж криза.

Якщо судити по перших кроків нового уряду в економіці, можна зробити наступний висновок: нам не варто очікувати зміни економічної політики України, оскільки бюджет-2020 є точною ксерокопією минулорічного бюджету. Нова влада вирішила рухатися по шляху, випробуваним своїми попередниками.

Прогноз для основних світових валют - долара і євро - на 2020 рік більш оптимістичний. Безумовно, їх курс буде коливатися, але питання амплітуди цих коливань. Євро і долар залишаються найнадійнішими світовими валютами, які підкріплені найсильнішими економіками: долар - економікою США і американським капіталом у всіх світових компаніях, євро - економікою країн єврозони (а це сьогодні найбагатші країни світу з найбільш платоспроможним населенням, з величезною купівельною спроможністю). Так що, на мій погляд, ні долара, ні євро нічого не загрожує, окрім типових валютних коливань на кілька десятих відсотка.

Джерело: Главред

Вартість газу для побутових споживачів в Україні: Озвучено тарифи на наступні 12 місяців

четвер, 2 травень 2024, 9:59

Усі 12 постачальників, що наразі присутні на ринку, оприлюднили свої річні тарифи на газ для побутових споживачів. Йдеться про ціни на природній газ, що будуть діяти до квітня 2025 року, передають Патріоти України. Зазначається, що як і два попередні с...

Ситуація критична? Половина енергетичної системи України пошкоджена, - Кулеба

четвер, 2 травень 2024, 9:50

Половина енергетичної системи України пошкоджена, про це заявив очільник МЗС Кулеба в інтерв'ю американському виданню Foreign Policy, передають Патріоти України.