Хіти тижня. "Сильніше, ніж припускали в ЦБ РФ": Російський рубль продовжує лихоманити

У Deutsche Bank підрахували, що якщо російська нафта Urals коштуватиме $15 за барель, то резерви Фонду національного добробуту Росії (ФНД, резервний фонд країни) вичерпаються трохи більше ніж за два роки.

У Росії помітно виріс курс долара. А рубль, що впевнено зміцнювався весь минулий тиждень, у п'ятницю на момент закриття торгів на Мосбіржі обвалився до 74,38 руб./$, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

При цьому максимально сильною російська валюта була ще вдень у четвер – тоді курс складав 72,68 руб./$. Тобто, за один день долар подорожчав на 1,70 руб. Про це свідчать дані біржі. Біржовики радять спекулянтам терміново купувати іноземну валюту.

Також рубль помітно подешевшав відносно євро. Курс євро з 79,09 руб./євро в четвер до закриття торгів злетіла до 81,45 руб./євро.

При цьому офіційний курс валют в Росії на п'ятницю, 1 травня, Центробанком РФ було встановлено на рівні 72,72 руб./$ і 79,11 руб./євро. Тобто, насправді російська валюта впала сильніше, ніж припускали в ЦБ РФ.

Чому зміцнювався рубль

Очевидно, що рубль, який вкрай залежить від світових цін на нафту, не може дорожчати, коли вартість сировини падає. І це насправді так.

За підсумками березня та квітня через падіння цін на нафту РФ втратила понад $1 млрд (приблизно 77,8 млрд рублів). Щоб покрити нестачу в казні, в Мінфіні РФ вирішили на цю суму з 7 квітня до 12 травня продавати долари – на 3,5 млрд руб. щодня.

У такий спосіб російський рубль справді зміцнюється попри дешеву нафту. Але робиться це за кошт "проїдання" валютних запасів Кремля.

У Deutsche Bank підрахували, що якщо російська нафта Urals коштуватиме $15 за барель, то резерви Фонду національного добробуту Росії (ФНД, резервний фонд країни) вичерпаються трохи більше ніж за два роки.

Дуров заявив, що Telegram заблокує деякі канали виключно для користувачів з України

середа, 24 квітень 2024, 23:02

Telegram отримав від Apple повідомлення з вимогою заблокувати певні канали для користувачів з України. Команда месенджера погодилася їх виконати, передають Патріоти України. Засновник Telegram Павло Дуров нагадав, що пропонував обмежити російські та ук...

Хотів зняти 250 євро, але щось пішло не так: Український держбанк знімає з клієнтів плату за подвійну конвертацію при знятті готівки

середа, 24 квітень 2024, 21:52

Державний Sense bank став об'єктом критики через неправомірну конвертацію коштів при знятті готівки за кордоном через банкомат. Банк пояснив процес проведення операцій в іншій валюті та запропонував клієнтові розглянути можливість користування валютним...