Хіти тижня. Збитки на мільйони доларів: ЄС заборонив імпорт овочів і фруктів з України

Таким чином ЄС має намір захищатися від шкідливих карантинних організмів.

З 1 вересня 2019 року імпортерам фруктів в країнах ЄС заборонили купувати овочі та фрукти з України та інших країн, що не входять до Євросоюзу: в силу вступила директива (EU) 2019/523. Документ стосується поставок груш, яблук, томатів, перцю, баклажанів і ряду інших продуктів, уточнили в Українській плодоовочевої асоціації, передають Патріоти України з посиланням на Главред.

Таким чином ЄС має намір захищатися від шкідливих карантинних організмів. Однак перераховані в документі карантинні організми не зафіксовані в українській продукції, підкреслили в Госпродспоживслужбі країни. У зв'язку з цим українське відомство попросило "помилувати" українську продукцію - але відповіді від Єврокомісії поки немає, так що дія заборони триває.

Українські виробники намагаються самостійно вирішити проблему. Наприклад, експортери тепличних перців і томатів за власні кошти намагаються оформити юридично ввезення своєї продукції в зони або регіони, вільні від цих шкідників, діючи в рамках процедур ЄС. Виробники відзначають, що вже стикалися з подібною проблемою раніше. Вони прогнозують, що розблокувати експорт зможуть ще до середини вересня.

Якщо поставки розблокувати не вдасться, то втрати українських виробників яблук в новому сезоні оцінюються приблизно в $ 4-5 млн. За даними асоціації, це близько 15% всієї експортної виручки.

Поки ж українська продукція направляється в країни Азії і на Близький Схід.

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...

Закрутять гайки: США можуть оштрафувати Росію за відмову від долара, під прицілом й інші країни. - Bloomberg

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:39

У разі обрання президентом США наприкінці 2024 року Дональд Трамп може запровадити штрафні санкції для країн, які відмовляються від долара. Зокрема для Росії. Можливі дії передбачають, зокрема, експортний контроль та збори за маніпулювання валютою. Про...